Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klical je na pomoč

Primorske noviceSNEŽNIK ► Bistriške gorske reševalce so v nedeljo klicali zaradi pogrešanih planincev

Bistriške gorske reševalce so minuli konec tedna kar dvakrat klicali na pomoč na Snežnik. V nedeljo zjutraj so se že pripravljali, da bodo iskali od sobote pogrešanega planinca, pa se je 17-letnik po nočnem bivakiranju vrnil v dolino sam. Zgodaj popoldan pa so se že vzpenjali proti Snežniku, ko je skupina planincev slišala klice izgubljenega 26-letnega planinca in ga popeljala v dolino.

Prva od dveh srečnih zgodb, ki so se minuli konec tedna razpletale pod Snežnikom, se je začela že v soboto. Komaj 17-letni planinec z Rakeka se je od doma odpravil na Snežnik in domačim povedal le to, kam gre. Ker z vrha Snežnika ni mogel priklicati svojih domačih, je poklical na številko 112 regijskega centra za obveščanje in operaterja prosil, naj njegove domače obvesti, da bo bivakiral na Snežniku. Rekel naj bi, da se bo vrnil v nedeljo zjutraj.

Ker pa se mladi planinec v nedeljo zjutraj ni ne oglasil ne vrnil, so iz regijskega centra za obveščanje alarmirali bistriško skupino gorskih reševalcev. Medtem se je planincev oče z avtom odpeljal proti Snežniku, da bi našel avto, s katerim naj bi se sin pripeljal pod Snežnik. Najprej je našel avto, nato pa so proti avtu iz zasneženega gozda prikorakali trije planinci. Eden od njih je bil tudi pogrešani. Kot se je izkazalo, je trojica mlajših planincev noč preživela v bivaku pod vrhom Snežnika. Iz regijskega centra so nato preklicali klic na pomoč reševalcem, ki so se že pripravljali na iskanje.

Nekaj ur kasneje so telefoni bistriških reševalcev spet zazvonili. Z Mašuna so se namreč trije planinci z območja Ljubljane odpravili proti Snežniku in kmalu zašli v gosto meglo in močan veter. Dva sta odstopila od vzpona, tretji pa se je kljub slabi vidljivosti odpravil naprej. Pa ni prišel daleč. Obtičal je v megli v stenah Malega Snežnika in ob 13. uri poklical na pomoč na številko 112. Imel je še srečo, da mu je telefon zdržal klic, saj se mu je po klicu baterija izpraznila, tako da ga z regijskega centra niso mogli več priklicati.

Šest bistriških gorskih reševalcev se je nato odpravilo na Sviščake, od koder bi začeli iskalno akcijo. Medtem pa se je z vrha Snežnika v gosti megli in orkanskem vetru spuščala skupina osmih planincev, ki so prav tako zašli proti Malemu Snežniku. Ker so se tako približali pogrešanemu planincu, so slišali njegove klice na pomoč in ga našli. O tem so takoj obvestili center.

Planinec se je nato s skupino začel spuščati v dolino in kmalu srečal gorske reševalce. Z regijskega centra so medtem ustavili še skupino ljubljanskih in postojnskih gorskih reševalcev, ki so prav tako hiteli proti Sviščakom. Izgubljeni planinec naj bi obtičal pod Malim Snežnikom le dobrih sto metrov od brezna, v katerega je konec letošnjega marca padel in umrl 55-letni domači planinec.

26-letnik je avanturo preživel brez poškodb, bil je le pošteno premražen. "Gorski reševalci vedno ponavljamo, da Snežnik v lepem vremenu ni nevaren. V megli in hudem vetru pa vsem svetujemo, naj se nanj ne vzpenjajo, če niso dobro opremljeni in do podrobnosti ne poznajo terena. Nad gozdno mejo pozimi namreč sneg zakrije vse skale in ruševje, taka da se planinci ne morejo več orientirati," je povedal vodja nedeljskega reševanja Hinko Poročnik. DC
 

 30.12.2008

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti