Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Padec za planinca usoden

Večer, Črna kronika - Carmen Leban: Tolminski gorski reševalci so v zadnjih dneh morali večkrat v reševanje

Tolminski reševalci so morali v zadnjih dneh kar trikrat v akcijo.

(Miljko Lesjak, PGD Tolmin)
Tolminski reševalci so morali v zadnjih dneh kar trikrat v akcijo

Gorski reševalci iz tolminske postaje so morali te dni kar trikrat v akcijo. Potem ko novogoriškemu planincu ni bilo več pomoči, pa sta se preostali dve akciji končali s spodbudnimi novicami. Trije alpinisti so srečno prišli v dolino, saj so si s čelnimi svetilkami sami pomagali pri sestopu v temi, deklico s poškodovanim gležnjem pa so v bolnišnico prepeljali s helikopterjem. Helikopter je v bolnišnico prepeljal tudi planinca z zlomljenim gležnjem, ki se je poškodoval nad Tamarjem in so mu na pomoč prihiteli kranjskogorski reševalci.

Prazniki in podaljšan vikend so v gore privabili številne ljubitelje gora, saj se je zahodni del Slovenije kopal v soncu, motile pa jih niso niti nizke temperature pa tudi močan veter ne. Snežna podlaga je trda in na nekaterih mestih poledenela, kar je bilo po vsej verjetnosti usodno tudi za 46-letnega alpinista iz okolice Nove Gorice. Na Srednjem vrhu pod Batognico v Krnskem pogorju mu je namreč pri vzponu po strmi grapi, ki sta jo premagovala skupaj s prijateljem in v popolni zimski opremi, zdrsnilo. Drsel je po grapi in čez skalne skoke približno 300 metrov in se ustavil na nekoliko položnejšem delu. Na kraj nesreče so se s potrebno opremo odpravili tolminski gorski reševalci in na pomoč poklicali helikopter z dežurno ekipo nujne medicinske pomoči. Reševanje je oviral močan veter, zaradi česar helikoptersko reševanje ni bilo mogoče. Reševalci so ponesrečenca z reševalnimi sanmi spustili 300 metrov nižje, od koder so ga z vitlom dvignili v helikopter. Planinec pa se je pri zdrsu tako hudo poškodoval po glavi in nogah, da je kljub hitremu posredovanju umrl med reševanjem.

Zvečer istega dne, okoli 20. ure, so prebivalci Drežnice obvestili tolminske gorske reševalce o svetlobnih signalih v steni Krna. Reševalci so pohiteli v nakazano smer in pri sestopu iz smeri Korita naleteli na tri alpiniste, ki so si pri sestopu zaradi teme pomagali s čelnimi svetilkami. V soboto pa so šli na pomoč 11-letni deklici, ki si je na pobočju Porezna poškodovala gleženj. V reševalni akciji je sodeloval helikopter, ki je poškodovanko prepeljal v jeseniško bolnico.

Reševalci iz postaje GRS Tolmin so letos opravili že 64 reševalnih akcij, kar je devet več od lanskega, sicer rekordnega leta. V gorah je nevarnost plazov druge stopnje, pobočja pa so zaradi vetra in nizkih temperatur poledenela, zato sta nujno potrebni zimska oprema in skrajna previdnost.

Carmen Leban

Vecer.si 29.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Padec za planinca usoden"

Miljko Lesjak,

Avtor fotografije je Jernej BRIC, GRS Tolmin.

Kaj pomeni PGD pa tudi meni ni jasno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti