Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predor za trajno rešitev problemov

Dnevnik Jani Alič: Tako dolge zapore predelske ceste ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Loga pod Mangartom

Po štirinajstih dneh so na italijanski strani končno le prebili cesto do prelaza Predel. Splužena je tako ozko, da se dva osebna avtomobila ne moreta normalno srečati, zato pa so uredili nekaj izogibališč. Na naši strani so delavci Cestnega podjetja Gorica sproti čistili cesto, pripravljeni pa so bili priskočiti na pomoč tudi italijanskim kolegom pri ANAS, vendar odgovora z druge strani ni bilo.
Tako dolge zapore predelske ceste ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Loga pod Mangartom. "Cesta je bila vsekakor predolgo zaprta. Nevarnost snežnih plazov je bila preklicana pretekli teden in s primerno mehanizacijo bi jo lahko že davno očistili. Naši delavci, ki so zaposleni v Italiji, so morali na delo daleč naokoli, tudi po 70 kilometrov daljši poti," je povedal Žarko Mlekuž, tajnik krajevne skupnosti Log pod Mangartom. Na pogovore v sosednji Trbiž sta na božični dan odšla tudi bovški župan Danijel Krivec in načelnik upravne enote Zdravko Likar. Župan Renato Carlantoni jima je zatrjeval, da čiščenje ni v pristojnosti občine in da bo naredil vse, da bi cesto le odprli. Vsekakor pa potem, ko sta si ogledala čiščenje ceste pri Rablju, nista mogla zanikati dejstva, da so na italijanski strani neprimerno opremljeni za čiščenje visokega snega in da morda Italijani namerno zavlačujejo s čiščenjem državne ceste proti Predelu. Čistili so jo le z enim strojem, pa še ta ni bil primeren za takšne razmere. Turistični delavci v Bovcu in okolici so bili ob tem dogajanju prepričani, da gre tudi za nagajanje z italijanske strani, da bi preprečili dostop gostov iz Slovenije, ki potujejo prek Kranjske Gore in Predela, v Bovec in da bi smučarje zadržali na smučiščih na Višarjah in Trbižu. "Večkrat sem posredoval tudi pri odgovornih v Vidmu in zahteval odprtje prehoda, vendar odgovora ni bilo," je bil nezadovoljen Zdravko Likar.

Nasprotno od Predela pa bo cesta čez Vršič zagotovo zaprta vse do maja. Na triindvajsetem in štiriindvajsetem ovinku na gorenjski strani se je sprožil plaz in v celoti zasul cesto. Snega je po pripovedovanju gorskega reševalca in policista Igorja Zlodeja od pet do šest metrov, Erjavčeva koča pa je imela po zadnjem obilnem sneženju snega skoraj do strehe, je še povedal Igor Zlodej. Seveda pa se med ljudmi v Trenti in Logu pod Mangartom ob snegu in zaprtih cestah vedno znova pojavijo razmišljanja o gradnji predorov. Vršič je bil v zadnjih desetih letih v povprečju zaprt več kot 50 dni. Po eni izmed idej naj bi pod Vršičem zgradili 1300 metrov dolg predor in se izognili območju s plazovi. Gradnja naj bi stala okoli 20 milijonov evrov. Predoru pod Vršičem so naklonjeni tudi Bovčani, saj bi se povezava z Gorenjsko skrajšala za 15 minut, hkrati pa bi bila pot do jeseniške bolnišnice krajša kot do šempetrske, ki je od doline Trente oddaljena dobrih sto kilometrov. Na direkciji za ceste imajo pripravljene študije, ki predvidevajo galerije in zaščitne mreže, uresničitev teh načrtov pa bi stala več kot 42 milijonov evrov. Vse ostaja le pri idejah in študijah, ljudje pa povezani s svetom le prek Bovca.

Jani Alič

29.12.2008

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti