Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko reka Reka pobesni

Večer, Potovanja - Kristina Menih: Škocjanske jame je 12. decembra, letos prvič po letu 1992, ponovno poplavila reka Reka

Voda je poplavila tudi turistično pot.

                                                                                 (Borut Lozej)

Voda je poplavila tudi turistično pot

Tokrat se je voda glede na višino najnižje točke podzemnega kanjona oziroma sifona dvignila za 66 metrov, pripoveduje Borut Peric iz Javnega zavoda Park Škocjanskih jam. Poplavo so povzročili narasli izviri reke Reke pod Snežnikom zaradi obilnih padavin v zgornjem toku naše največje ponikalnice. Oblak se je po Peričevi pripovedi "dobesedno utrgal".

"Če se utrga oblak, se navadno sprožijo ogromne količine padavin, ki se zlijejo v strugo in kot poplavni val navadno v desetih urah dosežejo Škocjanske jame. Tokrat so sodelavci Agencije RS za okolje namerili pretok preko tristotih kubičnih metrov na sekundo, zato ni čudno, da sifon na koncu Mrtvega in Marchesetijevega jezera Škocjanskih jam ni mogel požreti vseh teh gromozanskih količin vode. Ta se je začela dvigati in najprej poplavljati najnižje jamske dele, zatem pa retrogradno proti ponoru. Poplavilo je. Višek je dosegel turistično pot v Šumeči jami, ki pa je bila zato le še naslednji dan zaprta za obiskovalce. Kajti kot voda v tem jamskem sistemu hitro naraste, tako tudi upade hitro. K sreči obiskovalcev v tem deževnem obdobju ni ravno veliko, preko celega tega leta pa si je edinstveni podzemni svet Škocjanskih jam ogledalo sto tisoč obiskovalcev, pove sogovornik. So si pa poplavo ogledali "lovci na poplave" in jo ovekovečili na fotografijah in tudi na filmskem traku.

Zanimivo je, da neznanske količine vode, ki so se počasi valile skozi jamski svet, niso povzročale nikakršnega hrupa. "V jami je bila najbolj fascinantna tišina, ki nas je vse prevzela, zato pa je močno bučalo zunaj, pod naravnim mostom med Malo in Veliko dolino. Tam je človek res začutil moč vode in strahospoštovanje do narave", pravi Peric, ki se je skupaj s sodelavci podal v poplavljene jamske predele.

Letošnja poplava se je povzpela na 280 metrov nadmorske višine, rekordna najvišja zabeležena pa je bila leta 1826, ko je znašala kar 343 metrov, leta 1965 pa se je povzpela na 320 metrov nad morsko gladino. Večje škode tokrat ni povzročila, čeprav je narasla reka poškodovala električno napeljavo in s seboj odnesla kar nekaj reflektorjev, ki jih bodo v kratkem nadomestili z novimi.

Tudi na turistično pot je naplavilo na kupe plavja - od težkih hlodov do vejevja in plastike in celo jabolka so se znašla vmes, se muza Peric ob nizanjem podatkov o dvolični Reki. Ta običajno pohlevna reka z pretokom nekaj litrov na sekundo se se po močnem deževju namreč zna preleviti v deročo ujmo, pretok pa naraste na do štiristo kubičnih metrov na sekundo, kar pa so res izjemni dogodki, ki se zgodijo približno na vsakih sto let.

Na seznamu Unesca
Škocjanske jame so najpomembnejši podzemeljski pojav na Krasu in v Sloveniji in sodijo med najpomembnejše najznamenitejše jame na svetu. Človeka je že od nekdaj privlačila soteska, na koncu katere Reka izginja v podzemlje in skrivnostni jamski vhodi. Reka Reka ponika pod skalno steno, vrh katere je vas Škocjan, ki je jamam tudi dala ime. Škocjanske jame so zaradi izjemnega pomena za svetovno naravno dediščino od leta 1986 vpisane v Unescov seznam naravnih biserov na planetu Zemlji.

Regijski park
Regijski park Škocjanske jame je vključen celoten sistem Škocjanskih jam, kanjon notranjske reke Reke od jam do mosta v Škofljah in pokrajina nad jamami skupaj z vasmi Matavun, Škocjan in Betanja. Poleg naravnih znamenitosti so v Škocjanu na ogled muzejske etnološka in arheološka zbirka in zgodovinski pregled raziskovanja Škocjanskih jam, odraslim in otrokom pa je namenjena tudi dva kilometra dolga učna pot okoli Velike in Male doline, speljana skozi vasi Betanja, Škocjan in Matavun, mimo Velike in Male Doline s čudovitimi razgledi na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in hribe v okolici. Del učne poti sta tudi Jakopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu z etnološko zbirko, zgodovinsko zbirko raziskovanja Škocjanskih jam, maketo prečnega prereza podzemnega kanjona Reke in maketo osrednjega območja parka. Za pohod po učni poti, ki se začne pred informacijskim centrom v Matavunu, potrebujemo športno obutev in primerna oblačila. Na park opozarjajo informativni panoji pri Divači ob avtocesti Koper-Ljubljana in ob vseh bližnjih glavnih cestah.

Kristina Menih

Narasle vode v Škocjanskih jamah

(Borut Lozej)

 

 

 

 

Vecer.si 24.12.2008

 Narasle vode v Škocjanskih jamah

Narasle vode v Škocjanskih jamah (Borut Lozej)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

2 komentarjev na članku "Ko reka Reka pobesni"

Jaka Ortar,

Zanimivo. Takrat smo bili blizu, a žal nismo potegnili po dolini do jame. Nekaj fotografij "nadzemnega dela" - srednjega toka narasle reke Reke, pa poplave Pivke, Pivškega polja, vhoda v Postonjsko jamo, Rakovega škocjana, Cerkniškega in Planinskega polja tule (čez nekaj dni sledi še video):

http://picasaweb.google.com/ortosplet/PoplavljenaKraKaPoljaInRekaReka12December2008#

http://ortosplet.blogspot.com/2008/12/poplave-reke-reke-in-krakih-polj.html

Lep pozdrav

Jaka


Rado Miklavčič,

14.12.2008 smo se potapljali v Rakovem Škocjanu. Na travniku pri velikem naravnem mostu, kjer se običajno sprehajamo med krtinami je 9 m vode. Malo više smo prišli do približno 12,5 m. Vrh table na spodnji sliki pa je na globini 6 m.

http://rado.jezakon.com/rakov/PC140458f.jpg

LP

Rado

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti