Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako bodo zavarovani člani

planinskih organizacij PZS s plačano članarino od 1. januarja 2009 dalje (do leta 2011)

Člani planinskih društev bodo pri planinski, alpinistični, turnosmučarski, kolesarski in drugi prostovoljni dejavnosti v gorah do leta 2011 zavarovani pri Zavarovalnici Tilia d. d.
Zavarovanje, ki je vključeno v plačano članarino, obsega:
nezgodno smrt, invalidnost, stroške reševanja v tujih gorah, zavarovanje odgovornosti – osebe in zavarovanje odgovornosti – stvari. Višina zavarovalnega kritja je odvisna od tega, katero članarino so člani vplačali:

Največjih ugodnosti je deležna A-kategorija članstva. Namenjena je tistim, ki so veliko v gorah, zato so tudi bolj izpostavljeni in potrebujejo višja zavarovanja. Zavarovanje stroškov reševanja v tujih gorah za člane A vključuje stroške iskanja, klasičnega in helikopterskega reševanja v gorah, na visokogorskih turnih smučiščih in nesrečah na vodi. Kritje velja po vsem svetu. Zavarovanje velja do nadmorske višine 5000 metrov. Poleg sklenitelja zavarovanja je za stroške reševanja (za zavarovalno vsoto, ki velja za člane A) zavarovan tudi življenjski partner (član PD, sicer zavarovalno kritje ne velja), s katerim živita v skupnem gospodinjstvu, ter skleniteljevi otroci (člani PD) do 18. leta starosti. Zavarovanje ne velja za alpinistične odprave, ki se zavarujejo posebej. Zavarovanje za vse kategorije vključuje tudi poškodbe in okvare, nastale zaradi mraza in višine ter zastrupitve. Stroški reševanja vključujejo tudi reševanje nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovancem, če pride do nesreče na gorskem terenu, od koder nepoškodovani soplezalec sam ne bi mogel varno nadaljevati poti.

Zavarovanje strokovnega kadra PZS
Zavarovanje je namenjeno vsem strokovnim kadrom PZS pri opravljanju njihove dejavnosti, za katero so usposobljeni. Planinska zveza Slovenije tako poimensko zavaruje usposobljeni strokovni kader s potrjeno licenco za zavarovanje odgovornosti za osebe do 88.000 € in za stvari do 8.400 €. Zavarovanje zajema odgovornost zaradi strokovnih napak, ki jih stori strokovni kader pri opravljanju svoje dejavnosti (vodenje, usposabljanje, markiranje …).

Dodatna ponudba Zavarovalnice Tilia
za člane planinskih društev in planinska društva

Zavarovalnica Tilia ponuja članom PD možnost sklenitve drugih zavarovanj tudi po ugodnejših pogojih:
• nezgodno zavarovanje z dnevno odškodnino
• turistično – zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
• dodatno nezgodno zavarovanje za časovno opredeljeno obdobje (izleti ali odprave)
Vsak član se za dodatna zavarovanja odloča prostovoljno in tudi sam sklene zavarovanje.

Druge oblike zavarovanj za planinska društva
• odgovornost planinskih društev za poškodbe oseb in st vari
• zavarovanje obiskovalcev prireditev, ki jih organizirajo PD za nečlane
• dodatno nezgodno zavarovanje za časovno opredeljeno obdobje (izleti ali odprave)
• zavarovanje prenosa gotovine iz planinskih postojank Vsako planinsko društvo se za dodatna zavarovanja odloča prostovoljno in tudi samo sklene zavarovanje.

Ponudba zavarovalnice Generali
Nova oblika zavarovanja je kolektivno nezgodno družinsko zavarovanje za stroške reševanja za ves svet (Generali Zavarovalnica d. d.), ki ga lahko dodatno sklene vsak posamezni član.
Zavarovalno kritje stroškov reševanja je 15.000 € (letna premija 6,10 €). Stroški reševanja so nujno potrebni stroški, ki nastanejo, kadar zavarovanec doživi nezgodo oz. zaide v življenjsko nevarnost v gorah ali v vodi ne glede na to, ali se pri tem poškoduje ali ne. Zavarovani so le dokazani stroški iskanja, klasičnega in helikopterskega reševanja v gorah, na smučiščih, pri nesrečah na vodi po vsem svetu ter prevoz do najbližje prevozne ceste oz. do najbližje bolnišnice glede na kraj nezgode; zavarovanje ne vključuje stroškov prevoza v domovino. Stroški se povrnejo le subsidiarno, če se ne povrnejo iz drugega naslova (npr. iz zdravstvenega zavarovanja).

Več o zavarovalnih možnostih, ki ji nudi PZS za prihodnje leto, je objavljeno na spletni strani PZS www.pzs.si in v decembrski številki Obvestil PZS (12/08). Zavarovalni pogoji NEZ-07, NEZ-špo-07, ODG-07 so objavljeni na spletni strani PZS in spletni strani Zavarovalnice Tilia d. d.

Danilo Škerbinek, Odbor za članstvo PZS

Objavljeno v Planinskem vestniku december 2008

PZS: Članarina 2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

1 komentarjev na članku "Kako bodo zavarovani člani"

Bojan Leskošek,

Kul, konkurenca je očitno naredila svoje, pri A članih sta kritji za reševanje in invalidnost skoraj 2X večji kot letos...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti