Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Javornik

Zimska idila na planini JavornikJanez Pikon: Smer planine Kranjska dolina, kot na celotnem območju Pokljuke je sončno vreme. Novozapadli sneg je še dodatno polepšal pokrajino in privabil veliko število smučarskih tekačev in drugih obiskovalcev na proge in zasnežene poti Pokljuke.

Planina Javornik

Zasnežena, vendar splužena gozdna cesta proti planini Kranjska dolina (1244 m) vodi po gozdnem predelu med Žontarico (1252 m) in gozdnim vrhom Krakov (1279 m). Na obsijani planini, razen divjadi še ni opaziti drugih sledi, čeprav je koča na spodnjem robu videti kar dobro obiskana. Mimo že odstranjenih logarnic in območja Za Poljanico je speljana tudi tekaška proga, ki nekajkrat prečka zasneženo cesto v smeri planine Javornik in Velike preseke (1365 m) pod območjem Medvedovca, izhodišče smeri proti planini Lipanca (1630 m). Na Medvedovcu, severno nad planino, prekopano gozdno površje dokazuje intenzivno rudarsko dejavnost v poznem srednjem veku.

Planina Kranjska dolina (1244 m), planina Javornik (1292 m)

Smer planine Kranjska dolina, kot na celotnem območju Pokljuke je sončno vreme. Novozapadli sneg je še dodatno polepšal pokrajino in privabil veliko število smučarskih tekačev in drugih obiskovalcev na proge in zasnežene poti Pokljuke.

Planina Kranjska dolina, močne sledi na planini Javornik

Vzhodno in zahodno od stare tovorne poti, ki vodi proti planini Lipanca, ležijo značilne površinske rudne jame, tu je še vedno mogoče najti železovo rudo imenovano bobovec. Zelo širok, toda plitev in okrogel nasip tik ob poti je ostanek spiralnice železove rude. V njej so s pomočjo nametanega snega ali v poletnem dežju prali in spirali blato z nakopane rude.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Javornik

Planina Javornik Planina Javornik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti