Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Okrogla miza

PZS: v počastitev mednarodnega dneva gora bo v sredo, 10. decembra

Program

9:00 – 9:30 Prihod in registracija udeležencev

9:30 – 9:35 Uvodni nagovor - mag. Franci Ekar – predsednik Planinske zveze Slovenije

9:40 – 9:45 Rozalija Skobe - načelnica Komisije za varstvo gorske narave UO PZS
Pozdrav in predstavitev letošnje teme ob mednarodnem dnevu gora, razlog za organizacijo okrogle mize

9:45 – 9:55: mag. Tina Mikuš – moderatorka, članica KVGN, vodja Krajinskega parka Radensko polje – v ustanavljanju: Zbrani posnetki/ fotografije iz različnih koncev Slovenije o posledicah vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju

9:55 – 10:10: mag. Tina Mikuš
Uvod v problematiko vožnje v naravnem okolju (obstoječa zakonodaja, izhodišča o pristojnostih naravovarstvenih nadzornikov, vloga ozaveščanja – varuhi gorske narave, PZS, prikaz žarišč…)

10:10 – 10:25: Janez Kastelic, vodja sektorja za Politiko ohranjanja narave, MOP
Opis problematike vožnje v naravnem okolju – stališče MOPa, tev. (Predstavitev vzrokov za spremembo obstoječe Uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju)

10:25 – 10:35: odmor

10:35 – 11:35: Okrogla miza
Sodelujoči izrazijo mnenje in predlagajo način reševanja problematike iz stališča svojega resorja ali svoje stroke.

11:35 – 11:45: Zaključek s sklepi
- glavne ugotovitve okrogle mize
- oblikovanje sklepov in plani za v prihodnje

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

3 komentarjev na članku "Okrogla miza"

Igor Zlodej,

V počastitev mednarodnega dneva gora... pa saj to je nezaslišano, kakšen izraz je bil uporabljen, ko pa se bo govorilo o planinah.


Tomaž Ogrin,

Nujno naj nekdo ta promet obdela v Avstriji, še posebej na avstrijskem Koroškem. Za primerjavo. Avstrija je sicer 4x večja od Slovenije. Vsekakor je rešitev, da se omenjeni gredo vozit v Avstrijo. Pri nas izpušnih plinov, preganjanja divjadi in uničevanja podrasti menda ja ne bomo dovolili. Tudi v dolinah ne. Niti po gozdnih cestah. Njihov smrad je še dolgo v zraku. Zakaj pa bi dovolili? Zaradi zabave nekaterih. Ta vozila so kar draga. Rezultat je agresivnost teh voznikov do vsakega, ki jim pove, da s svojim početjem škodujejo naravi, okolju in ljudem, ki gredo v naravo po mir in čist zrak. Soobstoj ni možen. To je jasno že iz posledic, ki jih ta tehnika pušča za sabo. Ne vem, kdo si želi tak sad, kakršnega si želi predsednik PZS. Res je, da so gozdarski stroji in gradnja cest (vlak) pravo razdejanje, kar bi tudi morali ustaviti v višjem svetu. Kopičenje negativnih vplivov pa ima še širše posledice.

PZS bi lahko bila pobudnica opredelitve področij miru, ki jih predvideva evropska pobuda in bi jih Slovenija že morala določiti. Planinski in gorski naravni mir je kvaliteta prostora, ki je cenjena v Evropi in pri nas tudi. Nakup teh vozil naj bo zgrešena investicija.


Marjeta Štrukelj,

G. Ekar, skupnih poti tu ni. Verjetno res mimo vas še ni pridrvel s čelado zamaskirani »jaz«, privil plin, sto metrov naprej v gozdičku obrnil, ponovno mimo vas, sto metrov za vami ponovni obrat… Kako bi si vi razlagali ta trening? Da niste vi morda moteč faktor, ki na pobočjih Čavna (precizneje: Vrat) občuduje cvetočo pomlad in se razgleduje po Vipavski dolini? Da morata sesti za pogajalsko mizo?

Spomnila sem se tragikomičnega stavka iz intervjuja Janija Kovačiča v tedniku Mladina: »Zaradi bolezni v ansamblu prihodnost odpade…«

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti