Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dirkači v naravi so prehitri za policiste in inšpektorje

Delo, Iz našpih krajev - Dragica Jaksetič: Vožnja v naravi ni dovoljena, vendar je nadzor težko izvajati, trdijo v pristojnih službah – Te so slabo organizirane, predpisi neusklajeni, globe pa prenizke

Snežnik, Notranjska – V okolici Cerkniškega jezera, prostranih snežniških gozdovih, na Pohorju, Pokljuki in številnih drugih odmaknjenih območjih je čedalje več motoriziranih objestnežev, ki z motorji, štirikolesniki ali terenci uničujejo naravno okolje. Inšpekcije, pristojne za nadzor, so za pregon motoriziranih obiskovalcev slabo organizirane, inšpektorjev je malo, nadzora pa praviloma ne izvajajo popoldne in ob koncih tedna, čeprav je kršitev takrat največ. Okoljski inšpektorji so letos opravili 29 inšpekcijskih pregledov, izrekli osem ukrepov in uvedli dva postopka o prekršku. K neučinkovitosti svoje prispevajo še smešno nizke globe.

Čeprav so na podlagi zakona o ohranjanju narave, uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju in zakona o gozdovih za nadzor pristojni okoljski, gozdarski in kmetijski inšpektorji, naravovarstveni nadzorniki in policija ugotavljajo, da sistem ni učinkovit, saj je prepovedanih voženj v naravi čedalje več. »Divjanja s štirikolesniki, enduro motorji, terenskimi vozili in motornimi sanmi je vse več. Največje težave so na Pohorju, Pokljuki, Jelovici, v Trnovskem gozdu in Dinaridih,« pravi Tone Lesnik z republiškega zavoda za gozdove. V Policijski upravi Postojna največ kršitev zaznajo v okolici gradu Snežnik, Cerkniškega jezera, na Kaliču in Ulaki pri Starem trgu.

Območje občin Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna nadzira le en gozdarski inšpektor, pa še temu nadzor voženj v naravi ni temeljna naloga. »Kršitelji so domačini, gre za mlajše fante, ki predvsem popoldne in ob vikendih divjajo po gozdovih, iz tujine pa k nam prihajajo predvsem organizirane skupine motokrosistov,« so pojasnili na območni gozdarski inšpekciji. Uspešna je bila spomladanska akcija lova na organizirano skupino Švicarjev s terenskimi vozili, ki so jo skupaj izvedli gozdarski inšpektorji in policisti, vendar so za ta načrtovani »izlet« bolj po naključju izvedeli na internetu.

»Ob vikendih in popoldnevih naša služba ne dela, razen če si vnaprej ne pridobimo odredbe za delo zunaj rednega delovnega časa. Motokrosisti ne upoštevajo znakov policije in ne ustavijo, ampak s pospešeno hitrostjo zaobidejo policijski nadzor. Veliko motornih vozil, ki jih videvamo v gozdovih, je neregistriranih. Vozniki so pod čelado neprepoznavni. Ko se odzovemo na prijavo, največkrat pridemo prepozno, saj kršiteljev ni več na mestu prekrška,« razloge za neučinkovitost naštevajo na gozdarski inšpekciji.

Tatjana Bernik z inšpektorata za okolje in prostor pravi, da so nujne spremembe predpisov, zvišanje glob za kršitelje, saj so zdaj smešno nizke. Treba je urediti tudi prodajo in registracijo štirikolesnikov in motornih sani. Na zavodu za gozdove prav tako predlagajo močno zvišanje glob ter uvedbo sankcije zaseg vozila. Nadzorniki pa predlagajo določitev območja, kjer bi bila vožnja z dvoin štirikolesniki dovoljena. Težava je tudi v tem, da naravovarstveni nadzor, kot ga predpisuje zakon o ohranjanju narave, v praksi ni zaživel nikoli.

V parkih z naravovarstvenimi nadzorniki, ki imajo pooblastila prekrškovnega organa, je lažje izvajati nadzor. Na podlagi zakona o ohranjanju narave so ga poskušali razširiti tudi na druga območja, a neuspešno. Leta 2006 in 2007 je MOP v sodelovanju z zavodom za gozdove izvedel poskusni nadzor na štirih območjih – na Pohorju, Trnovskem gozdu z Idrijskim in Nanosom, v širši okolici Kamnika ter snežniško-javorniškem masivu. Nadzor je izvajalo 91 strokovnih sodelavcev in si nabralo izkušnje.

V okviru tega projekta, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bil slovenski gozdni prostor glede na potrebe po nadzoru razdeljen v dve coni. Izdelana je bila tudi organizacija izvajanja nadzora med in zunaj službenega časa, predvideno dodatno izobraževanje in narejen seznam opreme nadzornikov, ki je bila tudi kupljena. Vendar projekt nato ni nikoli zaživel, ker ni bilo jasno, kdo bo nadzor plačeval. Zdaj vsi, ki bi morali izvajati nadzor, čakajo, kdaj bo ustanovljena medresorska delovna skupina uskladila predpise in zagotovila denar za njihovo izvajanje.

Dragica Jaksetič

www.delo.si     27.11.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti