Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po poti Sonje Mašere

od Sežane do Trsta - Martinovanje SPD Trst

Naglo pihaja tiha jesen, listje v gozdu je obarvano v številnih odtankih zlato-rumene barve. Ruj je zažarel ognjeno rdeče. Poljski pridelki in raznovrstno sadje so pospravljeni, v sodih je dozorelo mlado vino. Vsa narava je pripravljena na počitek. Tudi planinci v tem času spreminjajo svoj pristop v gorski svet. Posebej se pripravljajo na zimske vzpone ali pa raje izbirajo lažje cilje in krajše pohode. Tak pohod smo pripravili tudi za Martinovo, ki je že po tradiciji posebno zaživet praznik.

Slovensko planinsko društvo Trst si je ob Martinovem, oziroma ob kostanjevi nedelji zastavilo nalogo, da povabi na Pot Sonje Mašera čim širši krog svojih članov in prijateljev, člane pobratenega PD Integral iz Ljubljane in člane PD Sežana.

To čezmejno pot si jo je naše društvo zamislilo, jo začrtalo in ob sodelovanju z markacijsti Planinskega društva iz Sežane tudi označilo. Nastala je v okviru projekta INTERREG III A Slovenija - Italija 2000 -2006 "Monti - Gore za vse". Pot poteka po starih, davno obstoječih stezah, po katerih so hodili naši predniki, ko so iz Krasa nosili prodajati svoje pridelke v mesto, hodili po opravkih v Trst ali iz vasi v vas. Pot nudi poleg užitka ob sprehodu po raznolikem okolju, tudi možnost, da se soočamo z načinom življenja, ki sta ga v prejšnjih stoletjih nudila Kras in Kraški rob.

V nedeljskem jutru, 9. novembra 2008 se je tako v Barkovljah zbrala skupina 30 planincev in se z avtobusom odpeljala v Orlek, kjer se začne naša pot. Tu se je tržaškim pohodnikom pridružila manjša skupina sežanskih planincev, ki so tudi pomagali pri markiranju poti na slovenski strani, ter skupina 25.ih članov pobratenega PD Integral. Skupno so se v lepem sončnem jutru podali na pot.

Prav kmalu je prišla skupina do državne meje, jo neopazno prečkala in se pri jami ''Labadnici'' napotila proti Banom. Med potjo so si ogledali še obnovljeni kal pri Banih. V vasi pa se je pohodnikom pridružila supina tistih, ki so se zbali, da peturnega pohoda ne bi zmogli. Po gozdni poti so se nato planinci podali mimo vadnjaka Badalučka do sedla Banovski vrh, kjer so si ob uživanju razgleda tudi malo odpočili. Po stari tovorni poti so se nato spustili do Nove ceste za Trst, jo prečkali, nadaljevali pot do zaselka Cesarji in naprej do Piščancev. Pohod je nadaljeval po gozdni poti in nato prečkal Ulico Scala Santa, po kateri so še v začetku prejšnjega stoletja mlekarice s Krasa nosile mleko preko Opčin in Rojana v Trst. Preko potoka Martežina so nato izletniki prispeli do zaselka Trstenik. Tu se jim je pridružila skupina 25.ih pohodnikov, v spremstvu vodnikov Mladinskega odseka SPDT. To so bile v glavnem mlade družine z otroki, ki so se odločile za skrajšan pohod.

Kot dolga kača je nato skupina prečkala kraški gozd nad Barkovljami in dospela do zaselka Cijaki. Tu jih je čakalo prijetno presenečenje. Na dvorišču pred svojo vinsko kletjo je odbornik Franc Starec pogostil skupino z bogatim prigrizkom in odličnim mladim vinom. Po dolgi poti se je postanek res prilegel. Okrepljeni so se nato pohodniki sprehodili še do KD Barkovlje, kjer je bilo že vse pripravljeno za kosilo. Aleksij in Silvij pa sta že pekla kostanj.

Ko je po kosilu Igor Šuligoj raztegnil svoj meh in je zaigrala harmonika se je vzdušje razživelo in prijetna družabnost je nadaljevala še v pozne popoldanske ure. (M.P.)

SPD Trst, 13.11.:  Martinovanje SPDT ...
 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AKC novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti