Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PZS prepoveduje slovensko besedo - 12.11.08

Delo, Pisma bralcev - Odgovarjata Silvo Kristan in Bojan Ekselenski

Prispevka generalnega sekretarja PZS Danila Sbrizaja (8. nov.) ni mogoče izčrpno komentirati v uredniško omejenem prispevku. Zato le nekaj bistvenih opomb.

Takoj naj zavrnem podtaknjeno »pravo bistvo« mojega oglašanja. Kot priučeni terminolog sem se zavzel za sobivanje(!) obeh izrazov (planinstvo, gorništvo) in njunih besednih družin pod isto streho, kot demokrat pa sem grajal enoumno besedno diktaturo, ki prepoveduje enega od slovenskih knjižnih izrazov. Dragi Danilo, to je bistvo mojega odziva! Sprevračanje tega bistva je podtikanje in hujskanje javnosti. V mojem odzivu so vsi navedki o izključevanju slovenskega izraza gornik iz okrožnice PZS od 22. 10. 2008, ki nosi naslov Ponavljajoče kršitve Vodil pri delu PZS in PD ter Statuta PZS – navodilo organom in funkcionarjem PZS ter Strokovni službi.

Podlo je podtikanje o moji pripadnosti peščici posameznikov, ki želijo propad PZS. S PZS nimam nič in kot športoslovcu bi mi bilo žal, če bi razpadla. Očitno pa se nekaj res dogaja (odhod GRS, nastajanje gorskih društev, nenehno zmanjševanje članstva), če PZS celo v slovenski besedi gornik vidi notranjega sovražnika. In namesto da bi samokritično razčlenila svoje ravnanje, začenja besedno vojno in s tem še priliva olje svojemu »propadanju ali razpadanju«. Predvsem pa me notranji cirkus v PZS popolnoma nič ne zanima. Po 50 letih članstva in 30 letih delovanja sem pred desetletjem izstopil, tudi zaradi cirkusa. (In nisem edini.) Sem avtonomna osebnost, ki za svojo stroko in svojo besedo stojim z argumenti, ne pa pripadnik »neke peščice posameznikov«. Nimam torej šefa, ki bi mi ukazoval, kaj moram zapisati. Sem sam svoj generalni sekretar.

D. S. se sklicuje na statut PZS, ki »ne omenja več gorništva in gornikov«. Saj prav to je tisto!!! Izgon slovenske besede iz pravne listine, ker je domnevno nevarna. Vzporednica s 133. členom socialističnega kazenskega zakonika (KZ), ki je obravnaval verbalni delikt, je nedvoumna. Takrat se je oblast pri represiji sklicevala na 133. člen, zdaj se »druga oblast« sklicuje na statut. Kdor v tem ne vidi podobnosti (zatiranje govora, zatiranje demokracije), mu pač ni pomoči. Sklicevanje na skupščino je prozorno sprenevedanje. Tudi nekdanji 133. člen KZ je sprejela neka enoumna skupščina.

Na smeh mi gre, ko poskuša D. S. »planinsko« besedno enoumnost dokazovati s kraticami DIF, FTK in FŠ in zapiše: »Tudi Fakulteta za šport v svojih aktih … uporablja ta naziv in ne npr. DIF ali FTK.« Ker ne ve, kaj pomenijo, se ujame v ne-logično past in dokazuje popolnoma nekaj drugega, kot bi rad. Črka F v prvi kratici pomeni »fizkultura«, TK v drugi kratici pomeni »telesna kultura« in Š v tretji kratici pomeni »šport«. Primer torej dokazuje, kako se jezik razvija: kar je včasih bila »fizkultura«, je bila pozneje »telesna kultura« in je danes »šport«. Primer govori o posodabljanju izrazja, čeprav dejavnost ostaja ista, in je kvečjemu v prid spreminjanju 116 let starih izrazov. Zagovarjanje izraza »planinstvo«, ker so ga uporabljali že pred 116 leti, je trikratni strel v prazno: 1. izrazu planinstvo vendar nisem nasprotoval, 2. o bistvu zadeve (direktiva o izganjanju izraza gornik) ne pove nič, in 3. pod »planinsko« streho je skoraj celo stoletje delovala tudi Gorska reševalna služba, GRS.

Prikrito podtikanje nacionalne neozaveščenosti z vrsto ideoloških puhlic in polresnic ter očitanje nespoštovanja očetov SPD presega vse meje dostojnosti. Žal je za komentar zmanjkalo prostora. Zato pri polni zavesti, odgovorno in avtonomno lahko le ponovim: odstop bo rešil čast PZS. Pa ne samo odstop predsednika.

Silvo Kristan
Podkoren 39 E, Kranjska Gora

Kaj naj rečem na prispevek g. Sbrizaja? Podal je zgolj to, kar vsi vemo, in hkrati v podtonu utemeljeval spornost besede gornik, gorništvo.

Sklep predsedstva PZS je ena velika neumnost. Naloga predsedstva ni ukvarjanje z morebitnimi verbalnimi delikti. Prepoved uporabe besede, povezane z gorništvom, je planinska verzija ideološkega petelinjega boja med katoliškimi skavti in liberalnimi taborniki. Pravi vzrok je obstoj Gorniškega kluba Skala (GKS), ki tudi hoče biti planinska organizacija z močnim katoliškim predznakom. Vsi, ki vsaj malo spremljamo sceno, pa vemo, da je GKS večkrat namenjen verskemu turizmu. To ni nič narobe. Narobe pa je, ker je neki fosilizirani pameti PZS padlo v um obujanje razlikovanja med PZS in GKS. Čemu? Mislili smo, da so časi verbalnega delikta davno mimo.

G. Sbrizaj je v pismu in tudi drugače navajal birokratske floskule, ki nimajo veliko skupnega s planinsko in gorniško realnostjo. Pokojni g. Mihelič, vsem znani avtor Vodnika po Julijskih Alpah (in mnogih drugih del), je v uvodu omenjenega vodnika lepo razložil besedo gornik. V planinski srenji se je beseda gorništvo uveljavila za malce zahtevnejšo planinsko dejavnost (beri: hojo po nemarkiranem svetu in lažje plezanje). Mnoga društva imamo gorniške sekcije. Po definiciji g. Sbrizaja so te sekcije po novem na meji legalnosti. Zakaj? Zaradi ideološke nestrpnosti peščice nestrpnih fosilov, ki so izgubili ves stik z realnostjo. Naloga predsedstva PZS ni ukvarjanje s semantičnimi in gramatičnimi zadevami (to je naloga lektorjev), temveč soočanje s planinskimi in gorniškimi problemi. Mnogi planinci in gorniki smo ogorčeni nad takšnim neumnim odnosom do planinske dejavnosti.

G. Sbrizaj je pozabil omeniti, da je beseda planinstvo nastala pod močnim panslavističnim vplivom tistega časa (južni sosedje so imeli planinsko organizacijo malce prej) in tudi nerodnim prevodom nemške besede bergsteigen, bergsport. Začetniki planinstva so bili izobraženci, ki so bili kljub vsemu pod močnim nemškim intelektualnim vplivom. Ko so iskali primerno besedo, so vzeli prevod nemške besede, ki je bila na voljo in je ustrezala našim potrebam (strinjam se z g. Sbrizajem, da pri nas niso samo Alpe). Ako pogledate v slovar, Nemci nimajo ustreznice naši besedi gornik, gorništvo. S tem ni nič narobe. Navadili smo se na besedo planinstvo, vsi smo planinski tovariši in imamo planinske izlete. Kljub temu pa izključevanje besed gornik, gorništvo pomeni kršitev planinskega kodeksa, ki govori tudi o strpnosti. Takšno birokratsko nakladanje sekretarja PZS pa ni izraz strpnosti, temveč omejenosti, nestrpnosti in še česa hujšega.

Na tem mestu zahtevam odpoklic vseh v prehranjevalni verigi tega idiotskega (milo rečeno) sklepa predsedstva, če sklepa v roku 14 dni ne umaknejo in se članstvu opravičijo za nastalo zmedo. Ne plačujem članarine PZS zato, da se njeni velikaši gredo takšne neumnosti. G. Ekar, g. Sbrizaj, nehajte se skrivati za zgodovino in ideologijo! Vam je bilo treba tega? Ste morali izvleči svoje ideološke sablje?

Bojan Ekselenski
član PD Grmada Celje in PZS
Ljubljanska cesta 5A, Celje

 

www.delo.si     12.11.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti