Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.11.08

Jesensko melanholijo prebada le nekaj novic

Pa smo v novembru, mesecu, ki mine običajno brez omembe vrednih alpinističnih vzponov. Pri nas vsi v glavnem frikajo, v Alpe pa se tako ali tako nobenemu ne da. Oktober na primer je minil brez enega samega slovenskega obiska Alp, ob dejstvu, da so bile v velikih alpskih stenah razmere idealne, v Les Droites kolone .... Vsi čakajo, da bo nekdo od naših naštudiral, šel, preplezal in objavil na spletu. Malo se ga bo še poklicalo kaka oprema gre v nahrbtnik, ali so potrebni okli za drajtuling ali so dobri navadni, običajne dereze ali monopoint, gamaše da ali ne, dolge spodnje gate morda? Potem, če se še vreme ne bo hotelo skvarit, bo pa res treba it!

Bela peč
Včasih se je res težko spravit na plano sploh, če si doma v kaki kotlini zaprti z meglenim pokrovom. Le sled lenobe je potrebna, da spomin na zadnje uživaško jesensko plezanje v čudovitem sončnem vremenu nad meglenim morjem preglasi želja po bolj udobnem izletu v Osp.

A vedno ni potrebno iti visoko, le malo nad tisoč metrov. Ena od bolj udobnih pozno jesenskih kopnih plezarij je Bela peč nad Tržičem. Kratek dostop in plezanje večraztežajnih smeri, klasično in športno opremljenih, s pogledom na vabečo, dostikrat že zasneženo Storžičevo steno, lahko služi kot lep decresendo sezone skalnega plezanja v gorah. Romantiko lahko zmoti kmet na čigar ozemlju hočete parkirati a bojda prijazna beseda mesto najde. Nisem pa povsem seznanjem z domačinovim režimom.

Člani AO Domžale so imeli minulo nedeljo skupno turo v steno Bele peči. Upam, da se niste ravno takrat odpravili v Belo peč tudi vi, saj ste naleteli na 40 Domžalčanov, ki so gomazeli pod in v steni. V glavnem so si oprimke podajali v smereh; Katastrofula (IV/III), Šleparska (V-/IV), Jugozahodni raz (IV), Avrikljev steber (VI+/V), Bumerang (V/III-IV) in Šipa (VI-/IV). Janez Cerar in Rok Benkovič sta šla v svet zgornje sedme stopnje in preplezala Dolinsko (VII+/VI). Večina je preplezala po dve smeri, nekateri tečajniki so prvič okusili (sicer skromen) luft pod nogami in tura je bila brez kančka dvoma proglašena za uspešno.

Štajerci
Štajerski plezalci dostikrat potožijo češ kako daleč imajo do Julijcev ali Ospa. Res je, a imajo mnogo bližje stene v Avstriji. Področje Bruntala in Rotewanda je v primerjavi z velikimi stenami naših Alp manj zanimivo a v tem alpinistično mrtvem času, so te, do tristo metrov visoke stene, zlata vredne. Na spletu sem zasledil vzpon Jožice Meglič in Darka Najvirta, ki sta zadnjega oktobra preplezala smer Serengeti (VI, 250 m), Mojca in Robi Detiček pa Jägersteig (VII+, A0, 260 m).

Minula nedelja
Kratek ošvrk strani 8a.nu je dal vedeti, da športni plezalci  ne spijo. Minulo nedeljo je bilo opravljenih kar nekaj dobrih vzponov. Velika osapska luknja še ni zamočila in ponuja verjetno dobre pogoje. Luka Zazvonil je uspel preplezati že kar legendarno Bitko s stalaktiti (8b), Jure Bečan pa smer Active dicharge (8a). Žiga Sedej je v Mišji peči preplezal smer Giljotina (8a), Matjaž Zorko pa v steni Babne smer Črne gradnje (8a).

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

V Beli peči nad Tržičem, foto Mojca Janžekovič

9 komentarjev na članku "AN - 11.11.08"

Maja Belimezov,

Tudi jaz sem imela slabe izkušnje, kljub prijaznosti (moji, ne kmetovi), ponujenemu plačilu, omenjanju lokalnih veljakov in ne vem kaj še vse. Na koncu nas je sicer vedno spustil čez, ampak polurno pregovarjanje tja v en dan in predvsem brez pravega razloga se mi zdi brezveze.

Očitno mu je zelo dolgčas.

Kakorkoli že, tudi jaz iz zgoraj omenjenih razlogov tja ne hodim več.

LP

Maja


Lovrenc Babič,

V plezališču sem bil štirikrat. Kmet je bil ob ograji (prav neverjetno) vsakič. NIKOLI ni bil prijazen, pa čeprav ga nisem nikoli provociral, oz. pri meni lepa beseda prav gotovo ni lepega mesta našla. Vse kar ga je lahko motilo je bil promet, ampak to je bilo očitno dovolj. Zadnjič sem moral celo obrniti, saj je vrata zaklenil in jih ni hotel več odkleniti. Vzeti ni hotel niti ponujenih 10€. Jasno je dal vedeti, da se "on že ne pusti kupiti", hkrati pa je še "prijazno" namignil, da bi tako ali tako "gorniki" morali hoditi. Glede na to, da je stal ob ograji sem mislil, da je tam zato, da bi se na koncu dogovorila in bi ograjo le odklenil, izgeda pa, da je nad nano le naslajal svoje frustracije in še dodatno zapravljal moj čas. Ta konec tudi mene gotovo ne bo nikoli več videl. Vse kar vam pa lahko garantiram pa je, da bo kmet ob vašem prihodu stal ob vratih oz. rampi.

lp


Tomaž Jakofčič,

Aha, nisem vedel, da je tako hudo. Ko sem bil tam nazadnje, pred kakimi tremi leti, smo se mirno pripeljali čisto gor in imeli do stene 10 minut. Očitno se je stanje drastično poslabšalo. Hvala za info!


Janez Klemenc,

Tole z Belo pečjo nad Tržičem je smešno! Prosim, da tega plezališče ne oglašujete več kot plezališča s kratkim dostopom, ker je kmet, ki ima v lasti delček poti 5 km pod plezališčem, obupen in ne spušča vozil; po novem tudi proti plačilu ne! Tudi če pustim ob strani pregovorno za.....ost gorjancev okoli Tržiča, je obnašanje omenjenega kmetavza odurno in nesprejemljivo! Tip je v vsakem trenutku v dnevu pripravljen sloneti ob svoji jabki nad rampo po 2, 3 ure in razpredati, kako mora skrbeti za cesto (ki je, btw, ravno okoli njegove kmetije najbolj zdelana) in se mu dela krivica. V to, kdaj in ali sploh kaj dela na svoji grudici, se niti nima smisla spuščati... Zarukanost, kakršne ne srečaš zlepa!

Janetz Klemenc


Janez Klemenc,

Jaz pa povem, da smo pred kakšnim mesecem naleteli na zaklenjeno (!) rampo in kmetavz ni niti slišati hotel o tem, da bi nas spustil čez. Tako smo bili, po predhodni uro in pol dolgi vožnji iz drugega (bolj gostoljubnega) konca države, prisiljeni obrniti (2 avtomobila). Tam sem bil že nekajkrat in pod jabko stoji vedno isti "kmet".

Vsekakor pa tja gor ne bom šel NIKOLI več.


Janez Klemenc,

Za tega človeka sem zanalašč uporabil too besedo, ker si boljše ne zasluži.


Marko Mermal,

Glede na besedo, ki si jo pogosto uporabil "kmetavz" se vidi kakšen imaš odnos do soljudi. Zakaj bi te drugi upoštevali in spoštovali, če ji pa ti ne? Za take ljudi bi jaz tudi pustil rampo zaprto!


Jure Pezdirc,

No ne vem s kom ste vi govorili tam na kmetiji ampak tako kot je Jaka rekel, lepa beseda lepo mesto najde! Mi smo prišli gor brez vnaprejšnjega najavljanja in je vodja šole šel do njega smo se dogovorili za simbolično plačilo in je spustil vseh 8 avtomobilov, tudi tiste, ki so prišli kasneje!!! In gospod je bil nadvse prijazen!

Tolk od mene

lp

Jure Pezdirc


Vid Štumberger,

Včeraj je nas spustil naprej takoj ko smo mu odšteli evro in pol. Sem bil že dostikrat in vedno je veljalo isto. Me pa zelo zanima kako je s služnostmi na cesti.... me resno mika da bi vpogledal v kakšno zemljiško knjigo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti