Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spodnji Plot (Triangel)

Peter Rožič: Na desni strani nad zgornjo sekcijo zeleniške sedežnice se boči približno devetdeset metrska stena Spodnjega Plota (glej zemljevid Stol in Begunjščica) oziroma Triangla.

 

Stena je zanimiva zaradi svoje sončne lege, ki omogoča plezanje tudi pozni jeseni in zgodaj spomladi in kratkega dostopa (iz Ljubelja ena ura, od koče na Zelenici pa le 10 minut).
Na vrh z lepim razgledom se povzpnemo po smučišču ob vlečnici Triangel do prvega opornika nato pa desno navzgor po opuščenem slalomišču do velikega macesna tik pod grebenom, Vaje GRS leta 1968kjer poiščemo stezico, ki nas pripelje na sedlo (žična ograja) in skozi rušje na vrh. Zadnjih nekaj metrov na grebenu do skrinjice z vpisno knjigo in križa je precej izpostavljenih zato je potrebna pazljivost.

V drugi polovici šestdesetih let in tudi kasneje (ob 50. letnici GRS Tržič 1987 leta ) je bila prizorišče vaj tržiških gorskih reševalcev, ki so prikazali za tiste čase dokaj napreden način reševanja z jeklenico in gorskimi nosili (spreminjanje smeri, samostojni spremljevalec).

Plezalsko pa je dolgo samevala.
Po več različnih predhodnih poizkusih sta Luka Rožič in Dušan Markič 24. aprila 1987 dokončno preplezala prvo smer.

1. Smer Gorskih reševalcev:
Dostop: Od koče na Zelenici do opuščenega lesenega podstavka (desno od vlečnice), kjer so včasih obstreljevali plazove, čez smučarsko progo za večjim grmom rušja se začne steza ,ki pripelje pod steno do velike skale pod katero je manjša lopa. Skalo obideš po levi strani in na njenem vrhu je vstop v smer (opremljeno stojišče).

Opis: Po tenki poči rahlo proti desni navzgor pod previs,prečka par metrov desno in naravnost navzgor na stojišče - 25 m (priporočljivo zaradi trenja vrvi - veriga). Po izpostavljeni prečki nad previsom nazaj levo čez rob na ploščo. Po plošči navzgor slediš klinom in mimo rušja na stojišče (50 m).Po lažjem razu naravnost navzgor 20 m nato preko travnate grape levo pod skalno stopnjo (k),ki jo preplezaš po levi strani do vrha (2 m za grebenom klin z velikim obročem). V prvem raztežaju prevladuje tehnično plezanje (do sedaj).

Sestop: 1. Po stezi na nekoliko zaraščeno staro slalomsko progo in nazaj na stezo, ki pelje pod steno. 2. Po grebenu 30 m do prvega sedelca, kjer je veriga za spust (obvezna 60 m vrv ). Po grapi se spustimo do velike plošče in po njenem desnem robu mimo večjega macesna do druge verige za spust. (Pazljivo ker 60 m vrv ravno doseže stojišče!). Drugi spust te pripelje k vstopu v smer. Smer gorskih reševalcev

Letošnjo jesen je stena zopet pritegnila Lukovo pozornost, njegovo navdušenje se je prijelo še naju z Igorjem.  Veteranska sekcija AO Tržič je v zadnjem mesecu zavihala rokave in preplezala nekaj novih smeri.


Po nekaj oglednih obiskih (čiščenje zaraščene steze in obilo foto materjala) je 29. septembra 2008 nastala nova smer Lastovičji rep po zajedah na desni strani osrednjega stebra (Luka – Igor), 13. oktobra pa je Igor na top rop preplezal varijanto po razu do verige v Smeri gorskih reševalcev.
Dan kasneje, 14. oktobra, je nastala smer Šprana v plotu (Luka – Peter) po izraziti zajedi levo od gladkih plošč (prvih 15 m že preplezanih prej, kar kaže zanka za spust).
19. oktobra pa še Fulova poč - smer, ki poteka po levi zajedi skalne piramide pod gladko ploščo nad veliko skalo pri vstopu v Smeri gorskih reševalcev. Vstopna 15 meterska zajeda je že bila preplezana (verjetno Libor Anderle – Ful ob eni izmed vaj GRS), višje pa smer poteka po desni strani plošče približno po smeri spusta (ni znakov, da bi bila predhodno preplezana v celoti). Desno zajedo do drevesa na vrhu piramide sta opremila Luka in Igor.

Dostop in sestop za vse smeri je enak kot pri Smeri gorskih reševalcev.

2. Lastovičji rep: Igor Gaberc in Luka Rožič 29. septembra 2008
Vstop na najnižji točki raza. Čez rahlo preveso na rampo, ki se dviga z leve proti desni približno 15 metrov. Nato par metrov v levo in čez previs na poličko. Naprej po desnih počeh navzgor na stojišče v lopi ob pomolu (40 m). Stojišče v lopi. Nad lopo ključno mesto smeri, previsna poč (Gabrčeva poč) čeznjo in desno ven v steno. Rahlo desno navzgor čez odprto steno na stojišče pod lusko (30 m). Po desnem robu na lusko čez preveso v lažji svet pod vrhom. Po dobri skali izstopiš na vrhu nekoliko desno od križa.

3. Šprana v Plotu: Luka Rožič in Peter Rožič 14. oktobra 2008
Vstopiš v zajedo za manjšim podrtim macesnom 20m levo od raza(stojišče nekoliko desno). Po zajedi 15m naravnost navzgor do stare zanke za spust. Naprej po zajedi pod gladko steno, ki se po nekaj metrih malo položi, rahlo proti levi. Večjo skalo obplezaš po levi in nadaljuješ do stojišča (40m).Po nekoliko krušljivem terenu 10m naravnost navzgor nato levo v smeri grape, ki jo zapira trikotna stena. Po desni strani trikota par metrov do klina nato prečiš v levo zajedo (pazi na nestabilen blok v sredini !!) in po kotu na rob stene.
Sestop: Po rušju takoj za grebenom se v smeri vrha povzpneš do sedla kjer je veriga za spust (30 m).

4. Varijanta po razu; Igor Gaberc 13. oktobra 2008, ocena VI-
Vstop na desni strani luknje pod skalo po razu do poči,po njej do konca,nato prečka 2m v desno in navzgor po manjši odprti zajedi do stojišča v smeri GRS (28 – 30 m , veriga).Smer je opremljena s svedrovci (6 svedrovce do stika z smerjo GRS)

5. Fulova poč: Luka Rožič in Peter Rožič
Vstop 10 m od levo od luknje, po poči 15 m navzgor do drevesa, naprej pa po robu velike plošče do stojišča (veriga za spust). Levo navzgor mimo drevesa, nato prečnica nekaj metrov v levo in naravnost navzgor po smeri spusta na rob stene (vstopno zajedo je najverjetneje med eno od vaj GRS pred leti preplezal Libor Anderle – Ful).

Ocena smeri se bo izoblikovala z mnenjem ponavljalcev.

Vse smeri so bile preplezane klasično od spodaj navzgor in nato očiščene ter zaradi varnosti opremljene s svedrovci na stojiščih in v smeri (zaenkrat smeri št. 1, 2 in 4). Ključno mesto, previsno zajedo v drugem raztežaju smeri št. 2 je Igor preplezal s frendi.
V smereh je trenutno še nekaj odvečnih klinov, ki jih bomo odstranili ali zamenjali s svedrovci (zaradi varnosti, ker skala ponekod ni najboljša).
Vse bodoče ponavljavce smeri naprošamo, da smeri puste opremljene tako kot so, če je komu kašen klin odveč, pa naj ga prezre. Mladinci po petdesetem in šestdesetem letu smo morebiti malo bolj "ziheraški",  a - še zmerom zagnani.

P.s.: Za dodatne informacije smo vedno na voljo.

Lep pozdrav od plotarjev!
Peter Rožič


1 Smer gorskih reševalcev, 2 Lastovičji rep, 3 Špranja v Plotu, 4 Varianta po razu, 5. Fulova poč >>>


V osemdesetih letih


V Smeri gorskih reševalcev


Špranja v plotu


Vstop v Lastovičji rep

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
VOD novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti