Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priljubljeni skupinski pohodi po pešpoti E-6

Delo, Iz naših krajev - Danilo Utenkar: Edina skupina s prehojeno »ešestko« na Slovenskem

Po treh letih planinci iz Slovenske Bistrice, Poljčan, Oplotnice in Zgornje Polskave končujejo pohode po našem delu poti – Skrb za vodnike in mentorje

Gabernik – Planinci iz nekdanje skupne občine Slovenska Bistrica še tesno sodelujejo, letošnje tradicionalno srečanje vodstev pa so v Gaberniku pripravili člani planinskega društva Pohorje z Zgornje Polskave. Zadnje je ob društvih iz Slovenske Bistrice, Poljčan in Oplotnice tudi najmlajše in ima približno 1250 članov. Med njimi so predvsem dejavni pohodniki, ki so se pred tremi leti organizirano lotili popotovanj po slovenskem delu evropske pešpoti E-6 od Kozjaka do Strunjana. Prihodnje leto bodo vzeli pot pod noge po avstrijskem delu pešpoti E-6, ki vodi od Baltika do Grčije.

Zadnjo etapo do Strunjana bodo prehodili novembra. Ponosni so, da so prva in doslej edina skupina, ki se bo ponašala s prehojeno »ešestko« na Slovenskem. Do zdaj se je teh pohodov skupno udeležilo 164 članov, polovica teh pa je bila na vseh. Za organizacijski del potovanj je vztrajno skrbel Marjan Mally, ki je tudi napovedal, da se bodo prihodnje leto lotili pohodov po avstrijskem delu pešpoti. Napoveduje, da jo bodo organizirano po etapah prehodili v petih letih. Za slovenski del poti E-6 ugotavljajo, da je ponekod označena zelo slabo, zato se je pred odhodom skupin treba kar potruditi, kajti na posameznih območjih domačini te poti sploh ne poznajo, literature pa ni veliko.

Najbolj odgovorni planinski funkcionarji pa so tudi letos ugotavljali, da planinstvo, razen športnega, pri financiranju v družbi ni deležno kakšne posebne pozornosti, čeprav je v vrstah društev več kot polovica šolarjev in mladih. V vseh štirih društvih z bistriškega območja vzorno skrbijo za šolanje vodnikov in mentorjev, še posebno uspešni pa so v Poljčanah in Slovenski Bistrici. Poljčančani so ob tem še najbolj vneti varstveniki redke velikonočnice na Boču. Boljše čase si obetajo tudi Bistričani, ki so s Planinsko zvezo le razrešili dolgotrajni zaplet s prodajo nekdanjega Štuhčevega doma pri Treh kraljih na Pohorju. Zdaj se pripravljajo na graditev planinske koče, ki naj bi bila na voljo tudi šolam v naravi, a bodo morali najti še nekaj donatorjev, da bodo zbrali približno 500.000 evrov, kolikor naj bi gradnja stala.

Danilo Utenkar

www.delo.si     29.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti