Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PZS prepoveduje slovensko besedo - 14.11.08

Delo, Pisma bralcev - Ivan Veber, Franci Ekar

Neresničnosti v prispevku, ki smo ga v soboto prebrali pod imenom najvišjega odbora Planinske zveze Slovenije, nimajo meja. Začele so se ob slavljenju stoletnice SPD l. 1993, ko so se avstrijski planinci norčevali, da Slovenci ne poznamo svoje planinske zgodovine. Nesporno je Gorsko društvo »Triglavski prijatelji« prvo naše društvo, ki je delovalo, čeprav ni bilo od tedanje avstrijske oblasti priznano (tako kot OF). Zgradilo je prvo kočo pod Triglavom in prvo pot na Triglav. Tu se začenja zgodba o našem gorništvu. Zato imena našega prvega gorniškega društva tudi ni v geslih Enciklopedije Slovenije, navedek pa je napačen. Namesto »Gorsko društvo« piše »planinsko društvo«. V soboto objavljeni prispevek je deformacija s ciljem braniti prestiž, ki nima ničesar opraviti z realnostjo. Stališča odbora smatram za protinarodna.

Našo danes popačeno zgodovino pravilno opisuje nedavno preminuli zgodovinar Kermavner v glasilu PZS l. 1964. Tudi to, da so bila pravila napisana v slovenščini. Faksimile pravil je bil večkrat objavljen, toda žal naši vodilni planinci tega ne poznajo. Laž naj bi pridobila prvenstvo SPD-ju.

Kaplan v Srednji vasi Ivan Žan, ki je bil pobudnik ustanavljanja društva, bi moral biti zaradi delovanja na narodnostnem področju zgodovinska osebnost, je pa premalo poznan, prav tako razmere, v katerih je deloval in zakaj je bil kazensko prestavljen.

Planinsko društvo so imeli Zagrebčani že pred nami. Ob tedanjem panslavizmu ni čudno, da smo ga povzeli tudi mi. Ni pa razumljivo, zakaj ga potrebujemo še danes. Še dobro, da neslavni odbor ne zahteva, da se Gorenjci preimenujemo v Planinarje.

Ivan Veber
Zoisova ul. 24, Bohinjska Bistrica

*

Spoštovani g. Franc Miš!

Vaše pisanje z dne 11. 11. 2008 nam veliko pomeni, saj je prvo kulturno planinsko sporočilo, zato vam takoj odgovarjamo in pojasnjujemo netočnosti v vašem pisanju.

To pisanje smo že (po)objavili, glej: pod črto na strani "Od generalnega sekretarja" >>>


Planinski pozdrav!

mag. Franci Ekar
Dvoržakova 9, Ljubljana

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "PZS prepoveduje slovensko besedo - 14.11.08"

Boris Strmšek,

Zanimivo! Mislim na pisanje g. Veberja. To bi moralo vsekakor biti bolj podrobno opisano v kakšni zgodovinski knjigi. V knjižici Oris zgodovine planinstva (avtor Tone Strojin) na primer nikjer ni navedeno, da je bilo to "gorsko društvo", čeprav tam nekaj dejstev o tistih časih navaja. Imenuje pa to "prvi poskus ustanovitve slovenskega planinskega društva". Glede na čas, ki je že kar precej odmaknjen, si lahko takratne dogodke vsak razlaga po svoje oziroma po potrebi, kar počne tudi PZS v povezavi s tem. Za marsikoga iz PZS pač Triglavski prijatelji niso pomembni, ker tako izgubi na pomenu ustanovitev SPD. Ko smo končno dobili Slovenci svojo (uradno) planinsko organizacijo. Planinsko. Eh, ja...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti