Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Komarča

Jagrova skalaJanez Pikon: Zatrep v Ukancu je divji kraj, blage in prijazne poteze ni opaziti na okoliških strminah in izklesanih ostenjih. Bučanje voda, ki pridrejo iz skrivnostnega podzemlja Zlatorogovega kraljestva še bolj poudari vzdušje stene Komarča.

Komarča

Markacije se usmerijo v vznožje Komarče kmalu za mostom čez Savico ob planinski koči. Sprva je hoja prav zložna, malo kasneje pa se znajdem pod zlizano pečino, ki naznanja pričetek prave Komarče. Najhujši prepadi obdajajo kot, kjer izvira Savica. Naprej pot teče sprva vzhodno in sledi dolgi izpostavljeni polici. Zatem se obrne naravnost navzgor, zgoraj strmino za kratek čas prekine gozdnata izravnava, nov strm vzpon oznanja bližino vrha, ki ni več daleč. Sedaj me čakajo najstrmejša mesta, ki so dobro zavarovana. Strm greben končno pripelje na lepo razgledišče na robu stene. Prepad pod nogami je tako vrtoglav, da se čudim, kako zlahka sem ga premagal.

Odsev v Črnrm jezeru, pogorišče na vrhu Orliča, sledi požara na Orliču

Težav je tu konec, pot se vije po zložni dolini, ko se med drevesi zasveti gladina Črnega jezera (1294 m). Slikovit in divji je kraj ob vznožju mogočne stene Rigeljca (1768 m) in Stadorja (1688 m). Steza na Komno se na zahodni strani jezera odcepi zahodno. Obiščem razgledni Orlič (1457 m), vzhodno pobočje je pred nekaj leti pogorelo, sledi so vidne še danes. Kratkemu spustu sledi vzpon na planoto, ki se razteza nad prepadi Komarče. Udobna steza se vije po ravnem in kmalu pripelje na odprt izpostavljeni predel z izrednim razgledom na Bohinjsko dolino proti Komni se nad stezo z najvišjim vrhom Jagrova skala (1516 m) pot zatem potopi v gozd, poteka po valovitem svetu, ki že kaže značaj razbrzdane Komne. Krajši postanek na Komni in že se spuščam nazaj v dolino, do Koče pri Savici.

Komarča je odsekano drevo s štrclji vej, ki so ga stari prebivalci Bohinja uporabljali za prehode čez gladke pečine, zato tudi ime strmega pobočja Komarča, kot tudi priprava za sušenje sena.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Komarča

Črno jezero Orlič ob Komarči

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti