Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Smrečja na Vrh Sv. Treh Kraljev

Total tedna - Dario Cortese: Menda je kar vseeno, iz katere smeri se pripeljemo v Smrečje – bodisi iz Žirov po dolini Račeve, iz Gorenje vasi skozi Lučine in Suhi Dol, z Vrhnike skozi Podlipo, iz Logatca skozi Rovte ali iz Horjula ali Polhovega Gradca skozi Šentjošt – ker gremo zatem le peš naprej.

A ne brez zavedanja, da številne možnosti dostopa govorijo v prid dejstvu, da je
Smrečje nastalo na prometno pomembnem kraju, kjer se križa nemalo smeri. Pogled z Vrha Svetih Treh KraljevZato ne preseneča podatek, da je skozi Smrečje nekdaj držala pomembna prometna povezava med Ljubljansko kotlino in Poljansko dolino in z Notranjske proti Gorenjski. Danes se v Smrečju križa dovolj planinskih poti, da podobno kot ceste omogočajo dostop iz več smeri, predvsem pa osnovno orientacijo v tem razglednem izletniškem prostoru. Poleg tega se iz Smrečja ponuja sprehajalni krog, na katerem se ne le prijetno počutimo, ampak niti lačni nismo. Ko se, iz katere koli smeri že, pripeljemo v Smrečje, pustimo vozilo na parkirišču ob  ovinku ceste tik pod cerkvijo. Po cesti navzgor se napotimo do označenega odcepa za Lavrovec, kjer zavijemo desno in sledimo označeni poti na plečat
vrh, pod katerim so vse do doline Račeve raztresene domačije vasi Lavrovec. Pri kažipotu na vrhu zavijemo levo, gremo mimo domačije ter sledimo označeni poti za Vrh Sv. Treh Kraljev, po kateri se spustimo v dolino Račeve. Nadaljujemo po označeni poti navkreber, ko pridemo na asfaltno cesto, na bližnjem razcepu krenemo levo ali desno; je vseeno, ker v vsakem primeru pridemo, kar je najpomembneje, do planinske koče. Odprta je ob petkih popoldne, in ob sobotah, nedeljah in praznikih. Od koče do nadvse razglednega vrha je samo še 5 minut vzpona. Z 884 metrov visokega vrha je tako veličasten razgled na vse strani, da posedimo na klopci ter se pred cerkvijo, katere zavetniki so botrovali imenu vrha, dobro razgledamo. Nato sestopimo po cesti do ceste Smrečje–Žiri, kjer zavijemo desno in se po cesti vrnemo na izhodišče. Skupaj dobri 2 uri hoje.
Ker je pot odlično označena, zemljevida niti ne rabimo, pride pa prav za pregled možnih dostopov v Smrečje, na primer planinski zemljevid Ljubljana in okolica ali izletniška karta Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, oba v merilu 1 : 50.000.

Dario Cortese

 

Total tedna 03.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti