Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za lepšo naravo in kakovostnejše življenje

Večer, Narava, gore in ljudje - dr. Ana Vovk Korže: Ekoremediacije za ohranjanje in varovanje zaščitenih območij

V Celju je danes drugi dan mednarodne konference za ekoremediacije, ki sta jo pripravila Mednarodni center za ekoremediacije iz Maribora in Celja v sodelovanju z okoljskim in šolskim ministrstvom. Tema konference so ekoremediacije v državah zahodnega Balkana in osrednje Evrope s ciljem izboljšati kvaliteto življenja.

"S pojmom ekoremediacije razumemo varovanje in obnavljanje okolja, pomeni ustvarjanje možnosti razvoja novih dejavnosti, naučimo se živeti v mejah nosilnosti okolja. Ekoremediacije nam z zagotavljanjem okoljskega, socialnega in gospodarskega razvoja omogočajo izpolnjevanje ciljev trajnostnega razvoja," je pojasnila prof. dr. Ana Vovk Korže z mariborske filozofske fakultete.

Prva konferenca je bila lani, ko so ustanovili mednarodno ekoremediacijsko mrežo, ki povezuje inštitucije, podjetja in organizacije z namenom zagotavljanja celovitega pristopa k reševanju okoljskih problemov ter spodbujanja trajnostnega razvoja v Evropi. Z letošnjo konferenco pa želijo okrepiti povezanost partnerjev z namenom sodelovanja pri pripravi projektov, ki bodo omogočili trajnostni razvoj.

Kaj se na mednarodni konferenci dogaja, razlaga Koržetova: "Predstavili bomo primere dobrih praks v državah zahodnega Balkana in v Srednji Evropi, omogočili bomo izobraževanje o ekoremediacijah ter predstavili priložnosti za sodelovanje in partnerstvo skupnih projektov. Predvsem pa želimo okrepiti mednarodne mreže, konferenca pa predstavlja dobro poslovno in izobraževalno priložnost. Na okoljski konferenci sodelujejo predstavniki državnih institucij, občin in lokalnih skupnosti, regionalnih in območnih razvojnih agencij, strokovnjaki iz izobraževalnih in raziskovalnih institucij za varstvo okolja, zasebni raziskovalci, raziskovalni inštituti, predstavniki civilnih iniciativ na področju varovanja okolja, nevladne okoljske organizacije ter predstavniki in skrbniki zavarovanih območij."

Danes pripravljajo nabor projektov, ki jih bodo v okviru projektnega konzorcija prijavili v sklop mednarodnih projektov in predstavljajo dosedanjih uspešno zaključenih projektov vključevanja ekoremediacij v lokalna okolja.

Dr. Ana Vovk Korže

Vecer.si 25.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti