Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Povezano smučišče Kanin - Canin

Igor Zlodej: Čeprav nekateri do konca nismo verjeli, da bo do povezave prišlo, se ta že dogaja. Pred kakšnim mesecem so delovni stroji zahrumeli in se zakopali v senčne strani Kanina.

Buldožerska cesta gre na sedlo Golovec ...

Priprave so seveda potekale že v zgodnji pomladi, potem so dela zastala za skoraj tri mesece, menda naj ne bi imeli vseh papirjev, sedaj pa se intenzivno izvajajo. Spodaj pri koči Gilberti grade spodnjo postajo gondolske žičnice, povezovalno cesto proti Prevali so naredili že pred časom, sedaj pa urejajo teren in gladijo pobočje. Zgradili so dostavno cesto na sedlo Golovec, kjer bo stala zgornja postaja, za nekaj metrov so znižali mejno sedlo Prevala in uničili dobrih 20 metrov planinske poti proti Prestreljeniški škrbini. Do zime smučišči sicer še ne bosta povezani, se bo pa to zanesljivo zgodilo naslednje leto. Bo pa to vsekakor nekoliko nenavadna povezava, saj bo na italijanski strani moderna in zmogljiva gondolska žičnica, na slovenski strani pa zastarela in počasna štirisedežnica.

Morebitne obiskovalce tega območja opozarjamo, da upoštevajo opozorila o gibanju na tem območju, saj občasno izvajajo minerska dela.

Pri tem še velja omeniti, da je bila Prevala pozimi izredno zanimiva za turne smučanje, ki smo prihajali z Nevejskega sedla, kar bo v bodoče seveda odpadlo. Tudi narava je bila na obeh straneh Kanina še dokaj prvobitna, visokogorski Kras z vsemi značilnimi pojavi, rastlinje in živalstvo. Še lani sem nedaleč stran na Grdem Vršiču v objektiv ujel celo jato beloglavih jastrebov. Se bodo še vračali?

Foto in tekst: Igor Zlodej

 


 


Delovni stroji visoko na gori


Mesto spodnje postaje gondolske žičnice v bližini
koče Gilberti


Skoraj pet metrov znižana Prevala


Še zadnji posnetek neokrnjene doline pod Prevalo

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

2 komentarjev na članku "Povezano smučišče Kanin - Canin"

Gorazd Gorišek,

Z grozo in obupom gledam zgornje štiri fotografije! Upira se mi! Morda bo za spomin na stare čase nastala kakšna objava ...

Beloglavi jastrebi ... Z Biserko sva jih nazadnje videla na grebenu Krnčice. Tja novodobna človeška norost še ni segla. Pred sto leti je bilo drugače. Le kaj nas še čaka?!


Marko Kern,

Torej tudi mulatjere nad Prevalo so se nemarno lotili! :(

Poleti je bila še nedotaknjena.

Kaj so pa storili z ostanki (utrdbe?) na sedlu pod Golovcem.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46118

Novosti