Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 09.09.08

Kako zanimiv datum, tudi nekaj zanimivih novic, mogoče malo starejšeg datuma!

Nekako se ne morem otresti vtisa, da se alpinizem in tudi plezanje na splošno umika v ilegalo. V neke temne in vlažne vogale, kjer so oblike zabrisane, kjer je vse sivo (včasih je odtenek svetlejši, drugič temnejši) in zato nepregledno. Tako kot vreme te dni, ki sicer ni najboljše, ampak daleč od slabega, preplezalo pa se očitno ni nič. Ali vsaj ne kaj dramatičnega! Ampak vseeno se kaj najde.

Ita Rina

Ponovno me je z bolj zanimivo novico presenetil Darko Podgornik, ki je s Petrom Poljancem (oba Soški AO) preplezal smer Ita Rina (VI+/V-VI, 550 m). Smer sta 1997 preplezala Ipavec Iztok in Jože Makuc (Slovenski alpinizem '97) in jo poklonila znameniti kraševski igralki. A očitno skica za ponavljalca ni bila dovolj jasna in sta vso stvar preplezala precej po svoje. Ubirala sta bolj logične in lažje prehode, medtem ko original poteka (v spodnjem delu) nekoliko bolj direktno v vpadnici vrha. Upam, da bo Iztok dorisal smer v sosednjo sliko. Smeri se spodaj dvakrat križata, nato pa gre originalna smer nekoliko bolj desno nekje okrog 15/16 raztežaja, pa se liniji združita. Obe liniji si delita izrazit steber, ki ima za Loško steno res odlično skalo in neverjetno lepe prehode. Glede na zbrane informacije, pa gre v dobršnem delu za prvenstveno plezanje, čeprav se v ključnem delu smeri obe precej drenjata v izrazitem stebru.


Klasika

Slike mi je Darko poslal v zahvalo za vzpon v Akademski smeri (VII-/V, 220 m) v Vežici, ki sva ga, kljub megli in čudnem počutju, opravila v nedeljo, 7. avgusta.

In še novica iz Slovenske Bistrice, kjer Mira Zorič in Meta Meh rešujeta sloves nekoč enega najboljših alpinističnih odsekov v Sloveniji. V sredo, 6. avgusta,. sta preplezali Smer Ive Reya (popularnega Zmaja) v Ojstrici. Punci sta opravili izvrsten vzpon za svoja leta, skupaj imata namreč 103 leta. In kot pišejo na svoji strani sta v nedeljo, 10. avgusta, z Zmajem opravila tudi viteza AK - Marjan in Dani (Frešer in Tič). Tudi sicer je Mira še vedno zelo aktivna in neugnano pleza od Paklenice do Avstrije.

Športno plezanje

Da ni slab alpinist smo vedeli ali pa bo, po preplezani Ženski za nagrado (8a) v Bohinjski Belo, Miha Zupin (AO Kranj) posegel še višje in težje tudi v gorah, bomo pa upam še videli. Vsekakor upam, da mu bo navdušenje nad lepoto ženskinih oblin dalo poleta za še težje, višje, daljše…

In ker je fant še mlad, naj napišem, da je Germek Blaž, 29. avusta, uspel preplezati zloglasno smer Pokraculja (8a) v bližnjem Retovju. Bog ve, če je samo smer dovolj za vstop in uraden sprejem v Črnuški klub 8a.

Vabilo

Tudi letos bo v Slovenskih Konjicah Navija(lo) ku svija! Pa ne vseh, le tiste, ki se bodo v soboto, 13. septembra, trudili čim hitreje preplezati čimveč balvanskih problemov in seveda vse prijatelje, kolege ter firbce, ki bodo držali pesti za njih. Vabljeni!

Do prihodnjič plezajte in ne pozabite name in naslov alp.ple@planid.org,

Peter Mežnar


Ita Rina oz. nova smer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti