Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miškovič še eno noč preživel na gori

Delo, Prva stran: Po nesreči v Himalaji

Vreme ni naklonjeno reševanju alpinistov - Kozjek uradno pogrešan – V Skarduju tudi Humar in Koželj

Ljubljana - »Najprej moramo resiti alpinista Dejana Miškoviča, za katerega vemo, da jeziv, potem bomo začeli iskati Pavleta Kozjeka,« je dan po nesreči slovenske alpinistične naveze v Pakistanu dejal izkušeni alpinist Tomo Česen, ki ga o reševanju obveščata sinova. Aleš in Nejc Česen sta namreč člana odprave K-7 v Himalaji in sta skupaj s tovariši odhitela reševat ponesrečenca. Blizu kraja nesreče pod goro Mustagh Tower se je zbrala precej številna reševalna ekipa, vendar sta slabo vreme in nato mrak včeraj onemogočila reševalno akcijo. Tako je moral Dejan Miškovič preživeti še tretjo noč na nevarni gori.

Miškovič in Kozjek sta 25. avgusta preplezala steno 7273 metrov visoke himalajske gore Mustagh Tower in se na grebenu med obema vrhovoma razvezala. Takoj nato se je pod Kozjekom odlomila snežna opast, tako da je padel čez steno; to je bilo zanj najverjetneje usodno, Čeprav uradno velja za pogrešanega. Miškovič je ostal sam in brez večine opreme, v torek pa se mu je uspelo spustiti na okoli 5000 metrov nadmorske visine.

»Danes [v sredo] se ni zgodilo nič. Slabo vreme je preprečilo reševanje. Piloti nišo hoteli poleteti,« nam je Tomo Česen postregel s podatki, ki jih je dobil iz Pakistana. »Že včeraj mi je Aleš povedal, da se bodo odpravili v smer, kamor je domnevno padel Kozjek, v zadnjih urah pa sem ga poskušal priklicati že deset-krat, vendar ga ne dobim,« je še dodal Česen.

Poskus reševanja je naposled preprečil še mrak, saj se v Pakistanu ob pol sedmih že začne mračiti. »Tišti hip, ko bodo vremenske razmere dopuščale, bo helikopter poletel. V Skarduju sta še dva slovenska alpinista - Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki nameravata pomagati pri reševanju. Zdaj čakata na polet s helikopterjem, ki ju bo pripeljal do baznega tabora, kjer sneži, večino dneva pa je bil tabor zavit v meglo,« je še povedal Tomo Česen. Zelo ga skrbi, kakšno bo vreme danes. »Po eni napovedi naj bi se vreme izboljšalo, po drugi pa bo še vedno slabo,« je Česen dobil protislovni informaciji iz Pakistana.

Alpinisti kljub vsemu pričakuje-jo, da bo danes zjutraj stekla reševalna akcija s helikopterjem in da bodo v Slovenijo začele prihajati dobre novice. Reševalna akcija se lahko konca v dveh urah.

Helikopter mora s severa Pakistana najprej poleteti proti baznemu taboru in nato proti slovenskemu alpinistu. Miškovič je nekje nad baznim taborom, vendar je med njim in baznim taborom zelo nevaren ledenik, tako za spuščanje kot tudi za reševalce, ki bi mu šli naproti. Miškovič nima veliko zalog hrane in opreme; hrani baterijo satelitskega telefona, tako da včeraj reševalci niso govorili z njim. JA. M.

www.delo.si     28.08.2008

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti