Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miškovič rešen, iskanje prekinjeno

Večer, Zadnja stran:  Slovenskega alpinista Dejana Miškoviča včeraj dopoldan rešili izpod gore, iskanje ponesrečenega Pavleta Kozjeka prekinili zaradi nevarnosti


Dejan Miškovič, Gregor Kresal in Pavle Kozjek pred vzponom na Muztagh Tower v Skarduju

Kakor so včeraj sporočili iz Pakistana, je naš alpinist Dejan Miškovič po treh negotovih dneh rešen izpod gore Muztagh Tower (7273 m), po tem ko se je njegov soplezalec Pavle Kozjek 25. avgusta ponesrečil pod njenim vrhom. Takrat sta po prvenstveni smeri čez severno steno prišla do grebena med obema vrhovoma (nižji vrh je visok 7180 m) na približno 6500 m, kjer se je nato zgodila nesreča. Več podrobnosti o njej bo znano, ko se slovenski alpinisti vrnejo v domovino. Miškovič je v dobrem stanju, kljub temu da je tri dni in noči preživel na gori z minimalno opremo in je sam sestopil do 5000 m. Z ledenika pod goro ga je včeraj dopoldan rešil helikopter pakistanskih reševalcev, čeprav je bilo reševanje sprva precej negotovo zaradi nestabilnega vremena. Pod Muztagh Tower so prišli na pomoč tudi slovenski alpinisti iz odprave na goro K7 (6858 m), kjer so pred tem opravili dva odlična vzpona, pridružila pa sta se jim še Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki sta s tem namenom posebej prišla iz Slovenije. Poleg reševanja Miškoviča je bil njihov namen poiskati truplo ponesrečenega slovenskega alpinista.

Trojica iz odprave na K7 je že v sredo pregledovala območje pod steno, kjer sta plezala Kozjek in Miškovič. Teren je zelo izpostavljen plazovom iz stene. Ob tem so našli nekaj poškodovane plezalske opreme, za katero so predvidevali, da je Kozjekova. Območje je zaradi velike naklonine precej nevarno, naslednji dan pa so teren pod steno prekrili novi plazovi, zato so zaradi nevarnosti iskanje prekinili. Včeraj so vsi prispeli v Skardu, kjer so že organizirali transport opreme iz baznih taborov, v prihodnjih dneh pa se vsi vračajo v domovino.

Kljub drobnemu upanju, ki je še obstajalo, je jasno, da vrhunski slovenski alpinist padca čez steno ni preživel. S tem je slovenski alpinizem izgubil še eno veliko ime, izgubil je alpinista iz izjemno uspešne generacije, ki je svojo pot čez številne stene doma in na tujem pričela v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, za njimi pa so ostale smeri v Himalaji, Andih, Patagoniji in drugod po svetu. Pavle Kozjek je zagotovo alpinist, ki je bil vzor mnogim, zaradi svojega resnega pristopa do vseh vzponov in ogromno izkušenj pa je tragična nesreča še toliko bolj odjeknila v domači in tudi svetovni alpinistični javnosti. Nesrečo na Muztagh Towerju je povzročil splet okoliščin, ki jih je nemogoče predvideti, slovenska alpinista pa sta bila ob tem še vrhunsko pripravljena, kar dokazujejo njuni vzponi v pripravljalnem obdobju. Sicer pa so bile na Muztagh Towerju oziroma Ledenem stolpu doslej samo štiri uspešne odprave, kar dokazuje, da gre za zelo zahtevno goro, vsi vzponi pa so bili opravljeni po dolgotrajnem obleganju, napenjanju fiksnih vrvi in postavljanju višinskih taborov. Če se ne bi bila zgodila nesreča, bi bil vzpon slovenskih alpinistov prvi vzpon v alpskem stilu na to goro, ob tem pa tudi prvi z menda najzahtevnejše severne strani. Toda usoda je na žalost hotela drugače.    

Boris Strmšek

 

Vecer.si 29.08.2008

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti