Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Miškovič se počuti dobro

Večer, Novice iz Slovenije:  Alpinist Dejan Miškovič, ki so ga po ponedeljkovi nesreči v steni himalajske gore Mustagh Tower s helikopterjem davi rešili iz stene, se glede na okoliščine fizično počuti dobro in nima večjih težav. Zaradi mraza je dobil le nekaj mravljincev na rokah in nogah, je za Val 202 povedal Miškovič.


Foto: alpikor.org
Po 15 minutah sestopa se je zgodila nesreča, ki je Miškovič ni videl, slišal pa je močan krik.

Miškovič je v pogovoru za Val 202 pojasnil, da sta s Pavlom Kozjekom v steno vstopila 24. avgusta ponoči, po 17 urah neprekinjenega plezanja pa sta prispela na rob stene. Odločila sta se za bivakiranje, imela pa sta zelo malo opreme. Naslednje jutro sta se zaradi močnega vetra odločila za sestop, je pojasnil Miškovič.

Po 15 minutah sestopa se je zgodila nesreča, ki je Miškovič ni videl, slišal pa je močan krik. Takrat se je obrnil in se zavedel, da je na vrhu stene ostal sam. Naslednje štiri dni je sestopal sam, neprivezan in brez tehnične opreme. Kot je še pojasnil, se je "potrudil, da bi ostal živ".

Miškovič je spregovoril tudi o reševanju. K sreči je bil on tisti, ki je imel v nahrbtniku satelitski telefon in se je tako lahko obrnil po pomoč. Reševalci so s helikopterjem poleteli davi, ko se je vreme prvič razkadilo, Miškovič pa je v zadnjih treh dneh toliko sestopil, da je prišel do višine, kjer so ga lahko reševalci s helikopterjem varno pobrali.

Miškovič je ob tej priložnosti izrekel tudi sožalje družini Pavla Kozjeka, ki so ga reševalci danes nehali iskati, najlepše pa se je zahvali tudi reševalcem. Kot je dejal, bi se reševanje brez njih močno zavleklo.                                             STA

Vecer.si 28.08.2008

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti