Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naravovarstvena planinska pot

Večer, Narava, gore in ljudje:  Planinska zveza Slovenije je prejšnji teden v Stekleni dvorani Kongresnega centra na Brdu predstavila vodnik po poti Karla in Žige Zoisa


Foto: Urška Šprogar)
V vodniku so prav Zoisovi zvončici namenili precej pozornosti

Na predstavitvi je Franci Ekar povedal, da je to tudi pot spomina na ustvarjalce, raziskovalce Zoisov, ki so domovali na gradu Brdo, od koder so hodili raziskovat botaniko v gorsko-planinskem loku od Storžiča do Krvavca. Seveda so potekala raziskovanja tudi drugje; v Bohinjskih gorah - Julijskih Alpah, pa tudi Kamniško-Savinjskih Alpah. Vendar pa je v 1788 leta nastal zgodovinski dogodek, ko se je pred 220 leti na Storžiču odvzeta zvončica registrirala v Celovcu in na Dunaju. Tako da je mesto rojstva in registracije znamenite zvončice Storžič. Ta zvončica je preživela vse ledene dobe in obdobja in raste na slovensko gorskih področjih, kjer se je govorilo in se govori slovensko. Tako je zoisova zvončica resnično cvet slovenstva in jo tudi botaniki nemalokrat omenjajo kot pravo slovensko hči planin. Za zasluge Zoisov pred 220 leti so jo takratni botaniki in raziskovalci gorskega sveta poimenovali po Zoisu, kot zoisovo zvončico.

O Zoisovi planinskobotanični izletniški poti pravi Franci Ekar: "Žal se ideja in predlog, da bi dela in raziskovanja baronov Zois mednarodnih pomembnosti v gorskem svetu predstavili v času predsedovanja Slovenije EU Evropejcem in tudi planinsko-gorskim zvezam EU, nista uresničila in nista bila uvrščena v spremljajoči program predsedovanja. Moramo pa še posebej omeniti in poudariti, da so bili Zoisi najbolj zaslužni, da so bohinjski srčni možje 26. avgusta pred 230 leti osvojili vrh Triglava in tudi, da se je ta prvenstveni vzpon registriral in trajno zaznamoval in zapisal. To je zanesljivo slovenski nacionalni dogodek izjemnega pomena."

Ob tej priložnosti so predstavili tudi strokovno planinsko literaturo, ki je še posebej uporabna v poletni sezoni.  (ušp)

Vecer.si 28.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti