Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izšlo pri založbi Sidarta

Delo: Zemljevid Julijskih Alp 1: 50.000

Ljubljanska založba Sidarta, ki izdaja gorniško, predvsem še vodniško literaturo, je izdala svoj prvi zemljevid, s katerim najbrž odpira novo področje svojega delovanja, ta karta pa je hkrati prvi slovenski planinski zemljevid v merilu 1:50.000 s celotnim območjem Julijskih Alp.

Velik zemljevid sega na zahodu še zahodneje od Breginja, Visokega Kanina, Montaža in Poldašnje špice, na vzhodu do Jesenic, Bleda in Zalega Loga v Selški dolini ter od Kanalske in Zgornjesavske doline na severu do Matajurja, Tolmina in Porezna na jugu.

Najbrž karta ni namenjena planinskim pohodnikom za natančno načrtovanje njihovih tur, te temveč kot nadvse primeren prvi zemljevid, ki naj ga vzamejo v roke, da se doma sprehodijo po celotnih Julijcih, vidijo njihovo mogočno razsežnost, spoznajo velikost Triglavskega narodnega parka, ki zavzema osrednji in največji del zemljevida, ter na podlagi plastičnega prikaza in posebej dobro začrtanih rdečih oznak različno zahtevnih planinskih poti ocenijo težavnost načrtovanega vzpona. Ko si iz te plastično prikazane celote izberejo pohodniški cilj, si pač poiščejo natančnejši zemljevid predela, ki ga potrebujejo.

Nadvse uporabna je tudi hrbtna stran Sidartovega zemljevida Julijskih Alp. Na njej so v podobi predstavljene najpomembnejše planinske koče tega območja in najzanimivejše ture v njihovi okolici, natisnjen je seznam vseh planinskih koč v Julijcih z najuporabnejšimi podatki in najbolj znanih plezališč v tem pogorju, posebej pa še kulturnih in naravnih znamenitosti tega dela Alp za slovensko in angleško govoreče planince.

Za uporabnike satelitske navigacije (GPS) ima karta dve koordinatni mreži, pravokotno Gauss-Krügerjevo projekcijo in geografsko WGS84.

M. R.

www.delo.si     27.08.2008

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Izšlo pri založbi Sidarta"

Blaž Grapar,

Upam da se bodo v prihodnosti usmerili na merilo 1:25.000.

Praksa kaže da je bolj uporabno. Vsaj za tiste, ki znajo karto uporabljati. Za ostalo rajo je pa itak vseeno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti