Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pavle Kozjek umrl v himalajskem breznu

Večer, Prva stran: Pri po­sku­su prven­stvenega vzpo­na na Mu­stagh To­wer v pakistan­ski Himalaji se je smrtno po­nesrečil eden najboljših slo­ven­skih alpinistov. Njegov soplezalec Dejan Miško­vič brez hrane in nepoško­do­van čaka reševalce

“U­panja, da bi bil Kozjek še živ, ni,“ je včeraj dopoldne povedal Tone Škar­ja, načelnik komisije za odprave v tuja gor­stva pri Planinski zvezi Slovenije (PZS). Pri poskusu pr­venstvenega vzpona v ponedeljek se je Kozjeku udr­la opast, plast nanesenega snega, in zgr­mel je v globino. PZS je sporočila, da se je Pavle Kozjek smr­tno ponesrečil.

Po podat­kih, ki jih imajo v PZS, se je nesreča zgodila, ko sta Kozjek in njegov soplezalec Dejan Miškovič že preplezala steno 7273 visokega Mustagh Tower­ja v bližini bolj znanega K2 in sta se na lažjem terenu na grebenu med obema vr­hovoma razvezala. Nenadoma se je snežna opast pod Pavletom Kozjekom odlomila in je padel preko stene. Miškovič je ostal brez vse skupne opreme, tudi brez vr­vi, k sreči pa je imel pri sebi satelit­ski telefon. Obvestil je tret­jega člana odprave Grega Kresala, ki se je zaradi bolezni predčasno vr­nil v Ljubljano. Stekla je obveščevalna akcija, obveščeni so bili Pakistanci, hkrati pa naše zunanje ministr­stvo.

V Pakistan sta takoj odpotovala slovenska alpinista Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki sta po posredovanju zunanjega ministr­stva pakistanske vizume dobila kar na londonskem letališču. Hkrati so na pomoč pod Mustagh Tower s helikopter­jem poleteli člani slovenske odprave, ki jo vodi Aleš Česen in ki so pravkar končali svoje delo na gori K7. V reševalno akcijo se je vključil tudi alpinist Viki Grošelj, ki že ima izkušnje s koordiniranjem podobnih akcij v pakistanski Himalaji, ko je pred tremi leti uspešno vodil reševanje Tomaža Humar­ja iz stene Nanga Par­bata.

“Mustagh Tower je na pogled zares huda gora, a tudi ona ima šibko točko. Upam si tr­diti, da najbolj var­na in logična smer na vrh še ni preplezana,“ je v začet­ku letošnjega polet­ja povedal slovenski vr­hunski alpinist Pavle Kozjek. A žal je bila izzivalno oblikovana gora zanj usodna.

ZVEZDANA BERCKO

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti