Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepo Špičje

Lepa ŠpicaJanez Pikon: Zahodno nad Dolino Sedmerih jezer kraljuje dolgi greben visokega in mogočnega gorovja, sestavljeno iz devetih vrhov. Najvišja med njimi je Lepa Špica (2398 m), uradno se gora imenuje Veliko Špičje.

Lepo Špičje

Obiščem greben s Prehodavcev preko Zadnje Lope, Malega do Velikega Špičja nad jezersko dolino. Na Prehodavce prispem zgodaj, ko je sonce že obsijalo višje vrhove nad Dolino Sedmerih jezer. Pred Zelenim jezerom (1988 m) nadaljujem zahodno in malo pred Zasavsko kočo na Prehodavcih po označeni poti južno preko gladkih velikih skalnih plošč se vzpenjam višje nad dolino. Zanimiva okolica z lepim razgledom po sosednjih vrhovih in dolini, ko prispem na vrh Zadnje Lope (2115 m), tudi po dolini Trente. Steza, ki se vije preko večjih in manjših vrhov je zelo lep del ture.

Veliko in Malo Špičje, Zadnji Vogel in Zelnarici, Veliko Špičje

Naprej po grebenu nad vrtoglavimi trentarskimi prepadi, visoke kamnite stolpe pa steza obide po jezerski strani. Ob razkošnih razgledih obiščem tudi vrhove teh nekaj grebenskih glav in po naključju sem prav na njih videl veliko lepega planinskega cvetja. Med potjo so na težjih mestih občasno tudi železni pripomočki za lažje napredovanje. Pred Malim Špičjem (2312 m) se najprej povzpnem na vrh. Delno je viden zahodni greben prehojene poti s Prehodavcev, proti jugu pa vsi večji vrhovi do Lepe Špice ali Velikega Špičja.

Zadnji Vogel in Zelnarici, Malo Špičje, Pušlc na grebenski glavi

Pot proti Lepi Špici je podobna, vrstijo se manjši in večji vrhovi, nekatere označena pot obide, drugim gre čez hrbet, prvi tak večji vrh je visok (2320 m) in drugi (2355 m), zanju nisem našel imena, tako je vse do Velikega Špičja (2398 m), kamor prispem po približno dve urni hoji s Prehodavcev. Med potjo nisem srečal nikogar, mogoče zato, ker sem začel zgodaj, sedaj na vrhu pa že slišim prihajajoče z nasprotne strani v katero sem bom tudi sam spustil po krajšem oddihu, to je z Doline Sedmerih jezer.

Po daljšem počitku in razgledovanjem okoliških vrhov, ter krajšim pogovorom z novimi obiskovalci Lepe Špice se odločim zapustiti goro in nadaljujem v smeri sestopa vzhodno in pod Veliki Grad (2102 m) nižje proti vedno bolj poraščenemu predelu Pri Utah nad dolino, kjer se kmalu priključim na stezo do Koče pri Triglavskih jezerih, nadaljujem preko Štapc, Dednega polja do planine Blato.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Lepo Špičje

Zadnja Lopa Triglavska jezera
Lepa Špica Planike pri Utah

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti