Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci končno le poprijeli za lopate

Dnevnik- Primož Knez: V Mojstrani so prejšnji teden končno začeli graditi težko pričakovani Slovenski planinski muzej, ki naj bi ga odprli spomladi leta 2010. Ideja o planinskem muzeju je namreč dolga že desetletja. V Mojstrani se v stavbi tik ob gradbišču že nekaj let "stiska" muzejska zbirka. Ko so se planinci končno odločili, da bo Slovenski planinski muzej v Mojstrani, ter zraven privabili še občino Kranjska Gora, državo, Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice, pa se je zapletlo - kje drugje kot pri denarju.

   
  Predsednik PD Dovje - Mojstrana Miro Eržen, župan Kranjske Gore Jure Žerjav in predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar so najbolj veseli, da so začeli graditi Slovenski planinski muzej, in upajo, da ga bodo čez slabi dve leti v Mojstrani tudi odprli. (Foto: Primož Knez)  

Naložba je bila sprva ocenjena na 2,4 milijona evrov, več kot polovico so si obetali evropskega denarja, a so na prvem razpisu (čeprav je še pred "razglasitvijo rezultatov" temeljni kamen polagal predsednik vlade Janez Janša) klavrno propadli. Vmes se je gradnja podražila na 3,2 milijona evrov, planinci in občina pa so pripravili precej boljši projekt in uspeli dobiti kar 1,6 milijona evrov evropskega denarja.

"Pridobili smo zemljišča, gradbeno dovoljenje, izbrali izvajalca in zdaj, ko smo končno zaprli finančno konstrukcijo, tudi začeli graditi. V muzeju bo prikazana zgodovina našega planinstva, alpinizma in reševanja v gorah ter uspehi naših plezalcev v tujih gorah. Seveda bi si po zaključku gradnje želeli zgraditi še drugi del muzeja, a zaenkrat bo tudi 1500 kvadratnih metrov površin moralo zadoščati," je povedal Miro Eržen, predsednik PD Dovje - Mojstrana. Za muzej bodo torej dobili 1,65 milijona evrov denarja EU, pol milijona bo prispevalo ministrstvo za kulturo, 400.000 Ustanova Avgusta Delavca, 650.000 pa občina Kranjska Gora, za katero je to največja letošnja naložba.

"Obetamo si velike učinke v turizmu, saj bomo v občini in Mojstrani ponudili novo vsebino, muzej bo zagotovo privabil nove goste. Upravljanje muzeja bo v rokah občine. Ne vidim nobenega razloga, zakaj ga ne bi zaupali Gornjesavskemu muzeju, ki že zdaj skrbi za planinsko zbirko in bdi nad pripravo vsebine muzeja," je povedal Jure Žerjav, župan občine Kranjska Gora. Upa, da bodo tudi drugi partnerji držali obljubo in plačali račune.

Ob 1,65-milijonskem sofinanciranju EU iz sklada za regionalni razvoj je občina Kranjska Gora tudi izčrpala vse možnosti za evropski denar do leta 2013. Je to dobro ali slabo? "To je dobro, saj pomeni, da smo izkoristili ves denar, ki nam je lahko na voljo v enem projektu. Če bi ga drobili na več projektov, ne bi bilo racionalno, saj priprava projekta ogromno stane, pa še vprašanje je, ali bi na vsakem razpisu tudi uspeli," je pojasnil Jure Žerjav.


Na Triglav s Pokljuke že ta konec tedna

Planince in vse ljubitelje gora to poletje najbolj tare zaprta planinska pot z Rudnega polja pod Toscem do Vodnikove koče. Predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar je zatrdil, da bo tako le še do konca tega tedna. "Ko smo odstranili eno grozečo skalo nad potjo, smo ugotovili, da je treba odstraniti še drugo. Pot je zdaj očiščena in prehodna, a potencialno še vedno nevarna in zato zaprta. V teh dneh bomo poskrbeli še za zadnjo nevarno oviro in pot odprli," je obljubil Franc Ekar. Po omenjeni poti gre namreč kar 60 odstotkov vseh planincev na Triglav, pot pa vodi tudi do planšarije Velo Polje in tamkajšnje sirarne. Planinska zveza vzdržuje kar 8240 kilometrov planinskih poti, zato si želijo boljše zakonodaje, ki bi tudi te poti opredelila kot javno dobro in bi bili ob naravnih nesrečah upravičeni do državne pomoči pri popravilu planinskih poti.


Primož Knez

29.07.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti