Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.07.08

Pozna se odpravarska odsotnost, vseeno pa se je nabralo dosti zanimivih novic

Veliko slovenskih alpinistov je na ali pa tik pred odhodom na odprave. To se pozna tudi pri novicah. Verižna ponavljanja težkih smeri naših navitih mladincev so se ustavila. Vseeno pa poletni teden ne more miniti brez nekaj dobrih novic od tu in tam.

Dolomiti

Alpinistični odsek Rašica je zelo nagnjen k druženju, takemu ali drugačnemu. Dokaj redko se bo katerega od skupnih izletov udeležilo manj kot 50 članov oz. simpatizerjev in nekaj jih pride tudi zaradi plezanja. Ups, tale je bolj gostilniška in se zanjo v opravičujem ... Je pa AO Rašica znan tudi po nekaj nadpovprečno močnih osebah, t.i. mutantih. Eden od njih je Tadej Debevec - Debeli, ki se je javil s telegrafsko novico s tabora mladih alpinističnih družin AO Rašica. V ponedeljek 21. julija sta z Jernejem Lukšo v stebru Tofane preplezala smer Campagni di Merenda (7b, obv. 7a+,350 m). Smer je pred kakim desetletjem zavrnila nekaj naših navez, v zadnjih letih pa se vzponi kar vrstijo. Smer je lepa, razdalje med svedrovci pa zahtevajo nekaj vplezanosti. Tadej je smer preplezal na pogled, Jernej pa se je v enem raztežaju oprijel kompleta. Po prihodu domov je Tadej popeljal ženo Minco na izlet in uživaško plezarijo v steno Zadnjiškega ozebnika. V smeri Gorska roža je plezal prosto, Minca pa si je s kakim svedrovcem pomagala le v previsnem raztežaju. Poročilo z rašiškega tabora mladih družin je obljubljeno!

Andrej Erceg - Crni (AO Črnuče) in Tine Ščuka (AO Železničar) sta bila na krajšem izletu v Dolomitih, s ciljem preplezati dve izmed največjih dolomitskih klasik; Constantini - Apollonio (VII+/ VI+, 500 m) v Tofani Di Rozes in Cassin – Ratti (VIII-/VII, VI, 450 m) v Zahodni Cini. Crni je obe preplezal prosto, Tine pa si je s kakim potegom pomagal v zloglasnem Tofaninem kaminu in najtežjem raztežaju v Zahodni Cini.


Nove smeri

16. julija 2008 so Tadej Golob (AK Črna), Urban Golob (AO Matica) in Peter Bajec (AO Železničar) preplezali (končno) novo smer v Plešivcu in jo poimenovali Na svoji strani. Poročilo je bilo objavljeno med novostmi.

Tine Cuder (Martini-Sportswear, Alpina) se je oglasil z dobro novico o preplezani novi smeri v zahodni steni Mangrta nad Mangartskim sedlom. Smer Magla (VI/V, 400 m) poteka levo od SZ raza, ki je opremljen s svedrovci. V spodnjem delu se smer delno prekriva s smerjo Svizec, v zgornjem delu pa poteka čez dobro vidno razčlembo, desno ob strehah. V smeri, katero sta plezala pet ur, so ostali trije klini na varovališčih. Potrebno je še nekaj klinov ter komplet frendov.

Tine zadnje čase tudi tekmuje v Slovenski treking ligi. 19.julija se je udeležil tretje tekme, ki je potekala po t.i. Lučki zanki. Na 41,5 km dolgi progi s 3000 metri višinske razlike je zasedel odlično 3. mesto s časom šest ur 47 minut.

Klasike

Matej Kovačič in Miha Habjan (Mammut) sta plezala Zajedo spominov (VI/IV-V, 600 m v) Stenarju,. Smer sta ocenila za lepo, mestoma krušljivo a vsekakor vredno obiska. Nekajkrat je bilo potrebno tudi zavihteti kladivo. Miha je zatem z Luko Stražarjem (vsi AAO) plezal še Mansardo (VI/IV-V, 500 m) v Planji. Tudi ta jima je bila lepa, z odlično skalo, opremljena, le dokaj mokra.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 29.07.08"

Tine Cuder,

Pozdravljeni,

Smer Magla poteka levo od Jugo Zahodnega raza.Plezala sva jo z Tomažem Jerebom(AO Idrija)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti