Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Italijana doživljata Humarjevo usodo

RTV SLO: "Ubijalska" gora – Nanga Parbat - znova pokazala zobe

Tri leta po reševanju Tomaža Humarja iz stene Nanga Parbata se na tem osemtisočaku odvija nova drama, katere glavni akterji so italijanski alpinisti.

Vse skupaj se je začelo v torek, ko je na višini približno 6400 metrov v ledeniško razpoko padel eden najboljših alpinistov na svetu Karl Unterkircher, potem ko se mu je udrl sneg. Upanja za preživetje pogrešanega 37-letnika ni več, zato pa bitko za življenje še vedno bijeta njegova kolega Walter Nones in Simon Kehrer, ki sta že več dni ujeta približno 7000 metrov visoko, saj se zaradi neviht in močnega dežja nista mogla vrniti v bazni tabor, zato sta nadaljevala pot proti vrhu (8126 m). Z reševalci sta prek satelitskega telefona zadnjič govorila v sredo, nato jima je pošla baterija.

Pri reševanju z dvema helikopterjema sodeluje pakistanska vojska in dva izkušena alpinista iz Italije. Ob prvem poskusu reševanja so v petek opazili njun šotor, vendar se jima helikopter zaradi slabega vremena, pa tudi prevelike višine ni mogel približati. Alpinista se bosta morala spustiti za okoli 500 metrov, da ju bodo lahko odpeljali na varno.

Unterkircher je leta 2004 brez dodatnega kisika preplezal obe najvišji gori na svetu, Mount Everest in K2, v razmaku le 63 dni. Pred dvema letoma se je kot prvi povzpel na kitajsko goro Genyen (6240 m), lani pa mu je uspela prvenstvena smer v severni steni Gašerbruma II (8035 m). Tričlanska odprava je tokrat želela preplezati še neosvojeno smer v ostenju enega od stranskih vrhov Nange Parbata Rakhiota.

Leta 2005 je Humar v ledeni luknji na približno 6300 m nadmorske višine preživel šest dni, potem pa so ga rešili s helikopterjem.

M. R.

RTV SLO, 19.07.08 09:14
Italijana doživljata Humarjevo usodo

G-L, 19.07.08 05:29:Na Nanga Parbatu 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46164

Novosti