Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sveti Lenart, vrtnice in gamsov skret

je naslov nove knjige Matjaža Kmecla. Študentska založba, zbirka Beletrina, 2008

Bukla: Avtor mnogih knjig o literaturi in literarni teoriji, a občasno tudi vzneseni zapisovalec planinskih doživetij (S prijatelji pod macesni) se vrača s svojevrstno fragmentarno avtobiografijo, pri kateri na svojo življenjsko izkušnjo gleda iz točno določene, sedanje perspektive. To ni kronološki pregled lastnega življenja, temveč z detajli gorništva, strasti do gojenja in križanja vrtnic ter pogledov na politiko prepletena pripoved, ki nam Kmecla kaže v novi luči, kot pretanjenega opazovalca konkretnega življenja in svoje vloge v njem. ­Vrtnice kot simbol življenja z dodano vrednostjo.

Samo Rugelj


Študentska založba: Sveti Lenart, vrtnice in gamsov skret niso klasična avtobiografija temveč izrazito literarizirano pričevanje o avtorjevi življenski izkušnji uzrti iz točno določene, sedanje perspektive. Kmecl se tako ne loti kronološkega pregleda lastnega življenja, pač pa ga v prvi vrsti zanima narava njegove izkušnje v njeni esencialnosti. Tej se ne približuje na abstrakten način, ampak jo poskuša zasledovati skozi tri na videz zelo različne tematske sklope: strast do gojenja vrtnic, gore in politiko.

 

 



inDirekt: Delo z naslovom Sveti Lenart, vrtnice in gamsov skret verjetno sploh ne bi izšlo, če ga v "trenutku nerazsodnosti" ne bi prepričal Mitja Čander, glavni urednik Študentske založbe, saj gre za "skrajno intimno pisanje, pisanje zase", ki ga Kmecl ni imel namena objaviti. "Moja strast do vrtnic bo marsikoga presenetila," je avtor predvideval na sredini predstavitvi knjige v ljubljanski kavarni Union.
"Vrtnice kot simbol za vse tisto, kar počnem, da svoje življenje obogatim z dodano vrednostjo. Nekateri brcajo žogo, drugi pišejo knjige, jaz križam vrtnice. To je rastlina s silno vrednostjo, na svetu obstaja približno 50.000 sort. Ob 200. obletnici rojstva Franceta Prešerna sem želel ustvariti vrtnico, ki bi jo poimenoval po njem. Ko sem že mislil, da mi je uspelo, jo je napadla plesen. Taka bolehna sorta pa ne pritiče taki osebnosti, kot je bil on," je Kmecl na kratko opisal svojo strast do vrtnic in Prešerna, o katerem je skupaj z Brankom Šomnom napisal scenarij za televizijsko nadaljevanko.
"Vsaka Prešernova pesem je vizija in hkrati izjemno nežna, fina poezija. To poezijo je plačeval z nenehno življenjsko poraženostjo. Bil je zunajserijski človek, ki ga Ljubljana tistega časa ni mogla razumeti," je razložil Kmecl, ki pa sedaj težko razume tudi svoje ukvarjanje s politiko.
Označil jo je z duhovito metaforo "gamsov skret" (polička v gorah, kjer gamsi "serjejo", zato trava tam najboljše raste), ker je prav na takih mestih obračunaval s svojimi političnimi zablodami. "V politični funkciji pridobiš neko trenutno občudovanje, ampak nič takega, kar bi ostalo. To je minljiva roba," je poudaril Kmecl. Gore so bile od nekdaj njegovo pribežališče, tjakaj se zateka, ko se mu življenje zagnusi, zato je v naslovu knjige tudi sveti Lenart kot zaščitnik vseh izobčencev in zatiranih. Pisateljevo pronicljivo refleksijo zaokroži že naslovni stavek knjige: "Zmeraj, kadar me življenje pohodi, globoko vdihnem in si rečem: Nič, bom pa solato zalival."

 Ana Ivančič

Bukla

Študentska založba

Matjaž Kmecl

Akademik Matjaž Kmecl ni le eden najvidnejših slovenskih literarnih zgodovinarjev, slovenistov in politikov, ampak tudi prvovrsten esejist in pisatelj. V zadnjem času je odmeval predvsem njegov panoramičnen pregled slovenske književnosti Tisoč let slovenske literature. Avtorjevo vsestranskost nazorno prikaže prav avtobiografsko, poglobljeno in duhovito zastavljena knjiga Sveti Lenart, vrtnice in gamsov skret.

inDirekt


Sv. Lenart (pod Rogatcem)

vrtnice (domače)

in Gamsov skret (z lovskim prehodom).
Foto Boris Štupar

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46084

Novosti