Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jezerski Stog

Jezerski Stog z Eve ob AdamuJanez Pikon: Razgledni vrh nad planino Jezerce obiščem po grebenu s planine Krstenica, preko Krsteniškega Stoga in sedla na Jezerski Stog, ter z Lazovškega prevala ob Adamu in Evi na Prevalski Stog do Mišeljskega prevala.

Jezerski Stog

Začnem s planine Blato proti planini Krstenica zgodaj zjutraj po klasični lovski stezi. Čez lepe travnike planine se vzpnem do najvišje točke planine in po delno rušnatem, tudi strmem grebenu preko Krsteniškega Stoga (1879 m). Naprej s sedla se vije proti skalnati glavi Jezerskega Stoga shojena stezica med rušjem. Pod neizprosno gladkimi pečinami nadaljujem jugozahodno na travnato pobočje, ki se proti vrhu zoži v strm žleb. Ta me popelje na vršni greben tik pod najvišjo točko. Goro obdajajo gladke stene, le zahodno plat na planino Jezerce preraščajo strmi travniki.

Razgledni vrh nad planino Jezerce obiščem po grebenu s planine Krstenica, preko Krsteniškega Stoga in sedla na Jezerski Stog, ter z Lazovškega prevala ob Adamu in Evi na Prevalski Stog do Mišeljskega prevala ...Razgledni vrh nad planino Jezerce obiščem po grebenu s planine Krstenica, preko Krsteniškega Stoga in sedla na Jezerski Stog, ter z Lazovškega prevala ob Adamu in Evi na Prevalski Stog do Mišeljskega prevala ...Razgledni vrh nad planino Jezerce obiščem po grebenu s planine Krstenica, preko Krsteniškega Stoga in sedla na Jezerski Stog, ter z Lazovškega prevala ob Adamu in Evi na Prevalski Stog do Mišeljskega prevala ...Razgledni vrh nad planino Jezerce obiščem po grebenu s planine Krstenica, preko Krsteniškega Stoga in sedla na Jezerski Stog, ter z Lazovškega prevala ob Adamu in Evi na Prevalski Stog do Mišeljskega prevala ...

Zahodni pogled je ujet med stene f'žnarskih gora, vzhodna stena pa je pravo brezno, kjer se pogled ustavi šele na zelenih travnikih Doline Voje. Triglav kaže malo znano obliko in še z megleno kapo povrhu. Jezerski Stog (2040 m) je po zahodni strani travnat in kaže popolnoma drugačno podobo.

Jezerski Stog s planine Krstenica (2040), Jezerski Stog, Vrh Jezerskega Stoga

Prevalski Stog (2075 m) je ravno tako z vzhodne strani strm in skalnat, toda na vrhu in zahodu do Mišeljskega prevala je pravo nasprotje. Prostrano pobočje gore z kar nekaj manjšimi travnatimi vrhovi je velikanski botanični vrt. Vsepovsod polno planinskega cvetja, tudi že prve planike so kar pogoste največ ob južnem robu, kar paziti je potrebno, da to ni preveč pohojeno na tem visokogorskem travniku nad Mišeljskim prevalom.

Adam (2012 m) in Eva (2019 m),Škednjovec (2309), Vernar, Tosc, Velo polje

Še o Adamu in Evi: Adam in Eva sta prednja vrhova pred Prevalskim Stogom v ozadju, s smeri planine Krstenica. Že dr. Tuma ju omenja v imenoslovju Julijskih Alp, toda brez kote. Višino obeh vrhov sem izmeril danes, upam da dovolj točno. Južni in nižji vrh Adam (2012 m) in severni bolj poraščen vrh Eva (2019 m). Obiščem oba vrha in opazim na nižjem, da je nekdo s kamenjem na travniku sestavil besedo »EVA,« Adam in Eva sta tudi dve veliki skali, ki sta na travniku Jezerskega prelaza. Mogoče sta skali padli vsaka s svoje gore na travnik, mogoče. Vse podrobnosti si lahko ogledate na fotografijah.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Jezerski Stog

Eva in Adam Adam in Eva
Jezerski Stog Jezerski Stog

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti