Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski vestnik - julij 2008

TEMA MESECA: Južne Japonske Alpe. Mateja Komac
»Grem tudi v grdem vremenu«. Cveto Podlogar, japonski gorski vodnik.
Mateja Komac

Vsebina - Članki

Uvodnik
Konec naše smeri? - Mateja Pate

TEMA MESECA
Južne Japonske Alpe. Mateja Komac
»Grem tudi v grdem vremenu«. Cveto Podlogar, japonski gorski vodnik. Mateja Komac

PLANINSTVO
Množičen in prisrčen zaključek tedna planinstva. Irena Mušič in Vladimir Habjan
Kaj je gora in kaj vrh? Tomaž Podobnikar
Dolomiti malo drugače. Janja Lipužič
Američani pod Mangartom. Janez Kavar
Aprilska pomlad. Miha Pavšek in Gregor Vertačnik
Šestdeset let predanega dela. Žarko Rovšček
Iz senčnih grap na ožgane planjave. Marjan Bradeško

VARNO V GORE
Transport otroka v gorah. Arnold Lešnik

NA TURO
Pasja zgodba s srečnim koncem. Brane Pahor
Visoka polica (Cima delle Cenge). Andrej Mašera
Grossvenediger - ko pokličejo Visoke Ture. Arnold Lešnik

GALERIJA
Prečenje Pelcev.

INTERVJU
Križemkražem po njegovih 85 letih (Pavle Šegula). Mojca Luštrek

ALPINIZEM
»El Nino girl«. Martina Čufar
Štiri desetletja v stenah. Filip Bence
Umrl je Ignazio Piussi. Peter Podgornik

NAŠA SMER
Samo, da ne bo prevroče. Irena Mušič
Hornova smer - info. Andrej Mašera

NOVICE IZ VERTIKALE
PISMA BRALCV
LITERATURA
NOVICE IN OBVESTILA
Kako poznamo naše gore? Andrej Stritar

PRILOGA
Vodniček Tofane

Uvodnik

Kmalu bo minilo deset let od objave moje prve »Naše smeri«, takrat še v okviru rubrike Slovenske klasike v reviji Grif. Do žalostnega konca revije leta 2002 sem se podpisala pod 20 zapisov o slovenskih klasičnih smereh. Še pred tem se je kmalu po rojstvu novega tisočletja v Planinskem vestniku pojavila sorodna rubrika z naslovom Naša smer. S propadom Grifa se je mojemu najljubšemu konjičku takoj za plezanjem, to je pisanju o plezanju, slabo pisalo in tako sem bila vesela povabila odgovornega urednika, naj napišem kakšno »Našo smer« za PV. To sem si pravzaprav štela v čast, saj sem si domišljala, da je imelo zagotovo
kaj opraviti s tem moje popisovanje klasik iz grifovskih časov. Tudi dandanes imam, čeprav največ časa preždim v pisarni, še vedno opravka z »Našimi smermi« - včasih sama opišem katero, ki se mi je usedla v srce, največkrat pa urejam spise izpod peres drugih plezalcev.

Zakaj vam to pripovedujem? Da boste laže razumeli, da so mi »klasike« oz. »naše smeri« v vseh teh letih nekako prirasle k srcu in da bi mi bilo žal, če bi morali prenehati objavljati to rubriko. A to bo neizbežno, če nam ne bo uspelo kmalu pridobiti novih, svežih moči, ki jo bodo s sodelovanjem pomagale ohraniti. Saj vem, tako je pač v življenju, nič ne traja večno - toda ali se stvari res ne bi dalo vsaj še za nekaj časa rešiti? Pa poglejmo, kako se dokopljem do gradiva za rubriko. Obstaja nekaj odličnih piscev, ki so hkrati vrhunski plezalci; to največkrat pomeni, da nimajo časa pisati, a vendar včasih ustrežejo mojim milim prošnjam, naj
kaj napišejo. Tako dobim morda dva prispevka na leto. Potem imamo kar nekaj zelo dobrih piscev, ki niso vrhunski plezalci, a tudi njim na vseh koncih manjka časa; to pomeni, da prispevajo vsega skupaj morda tri članke. Potem je tu še nekaj ljudi, ki jim gre pisanje dobro od rok, a bolj malo plezajo - to znese recimo dve opisani smeri na leto zame. Včasih me iz zadrege rešijo kakšni »padalski« pisci, ki imajo sicer bolj okorno pero, a dosti plezajo in o tem tudi z veseljem kaj napišejo. Dodatna dva prispevka. In na koncu svoj lonček hočeš nočeš pristavimo še člani uredniškega odbora, da dosežemo številko 12. »No, saj ni tako težko,« boste rekli, »le kaj ženšče tarna ...« Hja, pa ni čisto tako. Kljub vsej svoji trmi in želji po ohranitvi rubrike sem se do sitega nažrla nenehnega prosjačenja vedno istih ljudi, naj za božjo voljo spet kaj napišejo. In prepričana sem, da so oni prav tako siti mene. Koga naj še »zagrabim za vrat«? Marsikoga, za katerega se mi je vsaj bežno dozdevalo, da zna z besedami, sem že cukala za rokav! Konec koncev pisati za tako rubriko načelno ni preprosto - treba je preplezati smer, posneti privlačne fotografije, če bi poslušali mene, bi se bilo treba še pogovarjati z avtorji smeri ali brskati po starih Vestnikih ... In tako smo, kjer pač smo.

Če bomo »Naši smeri« kmalu natipkali zadnjo piko, seveda ne bo tragedija, škoda pa že - statistika je nekoč pokazala, da so prispevki iz te rubrike med populacijo, ki spremlja našo spletno stran, med najbolj branimi. Kljub krizi pa ne želim pretirano zniževati kriterijev glede besedil v omenjeni rubriki. Ne rečem, da nas kdaj v preteklosti ni zaneslo in smo objavili tudi kak manj kakovosten prispevek, »samo, da bo«, a temu bi se želela v prihodnje izogniti - konec koncev je bolje, da rubrike ni, kot pa da bi bili prispevki v njej slabi.

Soustvarjanje te rubrike vidim kot idealno priložnost za tiste, ki uživajo tako v plezanju kot v pisanju. Kaj je lepšega kot združiti prijetno s prijetnim? Meni je bilo tako delo vedno v neskončen užitek in zabavo. Nam bo torej kdo priskočil na pomoč? Verjamem, da je »tam zunaj nekje« marsikatera plezalska duša sposobna spraviti na papir dober članek, a se nam doslej iz kdo ve kakšnih razlogov še ni oglasila. Naj torej to stori brez odlašanja! Ne morem si sicer kaj, da ne bi bila glede odziva pravkar nagovorjenih potencialnih piscev malo »optimistke z izkušnjami« (pesimistke torej), a vendarle upam, da me bo kdo postavil na laž. Naš naslov imate.

Mateja Pate

 

Kazalo objav v vseh letnikih PV

Arhiv PV: objava celotnih številk (PDF)
letniki 2007-2001 + 1895


 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti PV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti