Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprt planinski dom na Podborštu

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Otvoritev je bila v maju, dom si je zamislil Milan Šinkovec, prvi predsednik planincev iz Komende

Po lanskem praznovanju desete obletnice dela v samostojnem društvu so komendski planinci konec maja slovesno odprli Planinski dom Milana Šinkovca. Temeljni kamen sta pred štirimi leti položila župan Komende Tomaž Drolec in predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar. Svečanosti so se ob domačinih in članih komendskega društva udeležili planinci iz sosednjih društev, med gosti pa predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar, prijatelji komendskih planincev in Milana Šinkovca, nekdanji predsednik države Slovenije Milan Kučan.

"Planinci v Komendi smo dosanjali, kar je pestoval naš prvi predsednik Milan Šinkovec," je v uvodu povedal Zoran Sodnik, predsednik Planinskega društva Komenda.

Ob delu planinskih prostovoljcev je bil pod streho že prvo zimo in ob podpori občine in župana so gradnjo uspešno nadaljevali do letos, ko so s slovesno otvoritvijo obeležili tudi praznovanje občinskega praznika. Čestitkam se je pridružil tudi predsednik Planinske zveze Franci Ekar in poudaril, da je to potrditev uspehov in dosežkov ob letošnji 230-letnici prvega vzpona na Triglav, ki ga bomo proslavili avgusta. Napovedal pa je tudi letošnji že težko pričakovani začetek gradnje planinskega muzeja v Mojstrani. Planincem pa je čestital tudi Milan Kučan in jim zaželel, "naj dom ostane tistim, ki so ga zgradili, ne pa komu, ki bi si zaželel to podržaviti".

Dobre želje so izrazili še kamniški planinci in člani Gorske reševalne službe Kamnik pa planinci iz Moravške doline, Mengša in člani Društva upokojencev Komende. Po spodbudnih željah in govorih se je organizator zahvalil še s podelitvijo priznanj za podporo in sodelovanje pri gradnji doma. Spominske plakete sta izročila predsednik Zoran Sodnik in podpredsednik Peter Zmrzlikar PD Komenda občini Komenda, Igorju Štebetu, Žurbi teamu, Hidrotehniku, kamniškemu Graditelju, Ivanu Malešu in Stanislavu Vodlanu. Peter Zmrzlikar pa je izročil spominsko plaketo tudi predsedniku Zoranu Sodniku. Trak ob odprtju doma so prerezali Ivanka Šinkovec, žena pokojnega Milana Šinkovca, predsednik PD Komenda Zoran Sodnik, Milan Kučan in predsednik PZ Slovenije Franci Ekar.

Po cesti ali planinski poti
Do planinskega doma planincev je iz Komende dobrih deset minut. Če se peljete z avtom, zavijete v Komendi proti Mlaki, tam je tudi smerokaz z oznako planinski dom. Do doma pa pridete tudi peš, če pri cerkvi sledite smerokazu Komendska planinska pot, hodili boste deset minut, dom pa stoji na obronku vasi Podboršt. Za zdaj je dom odprt v soboto in nedeljo, je še povedal Zoran Sodnik, predsednik komendških planincev, in da ko bodo našli primernega oskrbnika, bo odprt neprestano.

Urška Šprogar

Vecer.si 03.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti