Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Zgornji Tosc

Planina Zgornji ToscJanez Pikon: Zapuščena in najvišja bohinjska planina v lasti vasi Podjelje, ki so v poletnih mesecih na planino do pred leti redno vodili tudi volovsko živino. Starejši domačini se tega še spominjajo, kdaj in kakšno je bilo takrat življenje na planini Zgornji Tosc.

Planina Zgornji Tosc

Prav je spregovoriti nekaj besed tudi o tej nekdaj najvišji živi planini v Bohinjskih gorah. Planina Zgornji Tosc (1812 m) leži na velikem spodnjem prisojnem pobočju mogočne in prostrane gore Tosc. Mimo nje že leta hodijo trume planincev na Triglav in okolico, toda koliko le teh planino sploh opazi ali le bežno, mogoče se kdo ozre po ruševinah in ostankih te nekdaj žive planine, čeprav steza vodi po njenem zgornjem robu. Sam se včasih sprehodim po spodnjem razglednem robu, tudi z vrha Tosca ni tako popolnega pogleda na Dolino Voje, kot ravno s tega roba. Zaradi letošnjega znanega skalnega podora na pobočju Tosca je planinska pot začasno zaprta za vse obiskovalce gora. Po tej isti poti z Rudnega polja in planine Konjščica, čez Klance in Žbetovca na Jezerce preko Studorskega prevala so vsa leta s Podjelj redno gnali živino na pašo v planino Na Velem polju. Hitrejše ukrepanje pri sanaciji poti bi jim bilo dobrodošlo, toda čas je hitrejši, živina je morala v planino, toda kako.

Ostanki stanov na planini Zgornji Tosc, Dolina Voje, Planina Zgornji Tosc

Znašli so se. Živino, do 50 glav so prepeljali do planine Blato, čredo gnali po gozdni vlaki do Vrha na planino Krstenica in naprej na planino Jezerce pod Jezerskim Stogom. Preko Jezerskega prevala, južno pod Adamom in Evo v planino Pod Mišelj vrhom na Malo in Velo polje.

Na planini Krstenica so Češnjani že imeli svojo živino, umaknili so jo za nemoteni prehod črede, da se ne bi zmešala med seboj in jo potem zopet vrnili. Domiselno in pohvalno dejanje celotne odprave. Živina je že na planini, nazaj se bo jeseni verjetno že vračala po klasični poti preko Tosca.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Zgornji Tosc

Planina Spodnji Tosc Planina Spodnja Grintovca

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti