Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Konferenca slovenskih planincev iz sveta in Slovenije

Bled, 26. junija 2008: Svetovni slovenski kongres je pripravil planinsko srečanje z vedno aktualnimi tematikami. V odličnem katalogu ediciji so predstavili slovenske planinske aktivnosti in organiziranosti Slovencev po svetu.

Poleg pozdravnih nagovorov še posebej predsednika državnega zbora, Franceta Cukjatija, direktorice TNP dr. Marije Markeš, predsednika PZS mag. Franca Ekarja, državnega sekretarje MZZ Zorka Pelikana za Slovence po svetu in zamejstvu, je bilo kar precej predavanj o gorskih tematikah: Petra Svarče, Silva Kara, Mira Eržena, Mojce Volkar, Stanka Klinarja,... Ob vsakih takih srečanjih se vedno najde kar nekaj novih odkritij in hotenj, saj leta in starost odkrivajo povsem drugačne poglede od sedanjosti. Seveda je bilo vprašanje ali ne bi bilo "ustanovno" leto slovenskega planinstva leta 1872, ko so se hoteli "Triglavski prijatelji" organizirati kot društvo. Vendar je žal tako, da je bilo tudi pri ustavljanju nekaj primerov, ko so bile dane pobude, napisana pravila in vloge oddane za ustanovitev in registracijo podružnic SPD. A oblast jih žal ni potrdila in odobrila. In uradni začetki so vendarle tisti, ki so uradno zapisani.
Srečanje je bilo prisrčno srečanje prijateljev med prijatelji. Tudi PZS so namenili veliko pozornosti, saj so v aktivnosti in edicijo vključili člana UO PZS Mira Eržena in predsednika PZS Franca Ekarja. Bilo pa je tudi presenečenje, ko se je ta priložnost izkoristila, da so dali potrdilo o članstvu SPD Trst in novo zastavo PZS predsednici SPD Trst. Društvo SPD Trst je bilo prvič po 75 letih ponovno vključeno v matično nacionalno PZS.
Bilo pa je opisanih največ dogodkov o dosežkih in delu slovenskega planinstva v okviru PZS, kot naslednici SPD.

Na sliki od desne proti levi: Franc Ekar, predsednik PZS; France Sevšek, predsednik GK Skala, Peter Skvarča, raziskovalec Antarktike, Lojze Peterle, poslanec EU, Trpin iz Gorice, Simona Drenk, predsednica SSK

Indok PZS

Objavljeno 26.06.2008 na PZS.si 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti