Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Špik

Smučišče s ŠpikaJanez Pikon: Gozdni vrh na Gorjušah, ki deli Spodnje z Zgornjimi. Poraščen do pod vrh, kjer se sledijo tri stezice in manjši kolovoz. Vrh je z vasi dobro viden, kakor tudi travnati jezik severno pod vrh, kjer naj bi obratovala smučarska vlečnica.

Špik

Špik je precej poraščen, tudi na vrhu, toda proti jugu mi je uspelo napraviti posnetek Spodnjih Gorjuš, čeprav stezice vodijo do venca gosto poraščenega predela, ta ni razgleden, po naključju sem našel mesto proti bližnjim domačijam v vasi. Vrh je znan tudi po breznu na Auštrelovcu na jugozahodnem delu gore. Same Gorjuše leže v Triglavskem narodnem parku na južni prisojni bohinjski strani planote Pokljuke in jih hrib Špik (1096 m) razdeli na Spodnje in Zgornje Gorjuše. Naselje, ki se je razvilo iz planine in senožeti ob vodnih virih v več zaselkov in manjše posamezne gručaste domačije s seniki in stanovi sredi travnikov in pašnikov v začetku osemnajstega stoletja.

Pogled s Špika na Spodnje Gorjuše in proti Koprivniku, Špik (1096 m)

Ob vračanju z vrha sem večinoma hodil po stezi in že pokošenih travnikih, le zgoraj pod gozdom po stoječi travi, drugače je tukaj že pokošeno in pospravljeno. Gozdni vrh na Gorjušah, ki deli Spodnje z Zgornjimi. Poraščen do pod vrh, kjer se sledijo tri stezice in manjši kolovoz. Vrh je z vasi dobro viden, kakor tudi travnati jezik severno pod vrh, kjer naj bi obratovala smučarska vlečnica

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Špik

Špik, 1096 m Predel Hribarica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti