Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Dedno polje

Planina Dedno poljeJanez Pikon: F'žnarska planina je samo ena izmed 13, kolikor so jih imeli skupaj za časa življenja planšarije v tem gorskem svetu. Pod Kredo, Slatno, Vogli, Grivo, Belo glavo in Kovačevo glavo.

Planina Dedno polje

Med Pršivcem, Hribaricami in Dolino Sedmerih jezer, ter nad Dolino Voje leži skrivnostni svet f'žnarskih planin. Med planino Pri Jezeru in planino Ovčarija je območje planine Dedno polje. To je visokogorska planota s kraško razbrzdanim terenom prekrit z gozdom in travniki in višje s preprogo rušja. Pokrajina je zavita v razbrzdano pokrajino, kot starčevsko obličje gora z ozadjem sivih in mrkih pobočij. Dozdeva se, da so se nad deželo znesle strašne naravne sile. Robata pobočja, razjedene pečine, skrivenčeni macesni, nikjer blažjih, igrivih oblik. Ali je tu gori sploh kaj živega, bi dejal na prvi pogled.

Planina Dedno polje

Stopimo v to samotno deželo in začudeno spoznamo koliko življenja skriva. Ko te pot pelje mimo jezera sredi temnega gozda in pljusk vode izda vrvenje pod gladino. Na stezici med rušjem te bo prestrašil hrupen vzlet mogočnega petelina. Gori v robovju opaziš gamse, urne, rjave, rogate praprebivalce teh krajev. Celo v kamnitih puščavah gorskih planot te bo v skalni razpoki pozdravila prelepo gorsko cvetje.

Planina Dedno polje

Najbolj živahno pa je v širokih globelih, kjer med bohotno travo že stoletja cingljajo zvonci, na planini Ovčarija, planini Dedno polje, planini V Lazu, planini Viševnik, planini Krstenica in še, so lepa imena planin, kjer se je pisala zgodovina bohinjskega planšarstva. Ta starodavna, trdoživa dejavnost kaže danes razveseljive znake ponovne rasti, ali pa se mi le zdi, ker si tega želim.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Dedno polje

Planina Dedno polje Planina Dedno polje

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti