Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čedca se podira

Jezersko - Od konca maja ostenje Kočne spreminja svojo podobo. Od slapu Čedce, doslej s 130 metri najvišjega v Sloveniji, ostaja iz dneva v dan manj. Previdno!

Hitim gledat, kako so podori videti od blizu. Že maja je del stene padel v dolino in je Čedca spremenila svoj tok, včeraj pa je grmelo že od jutra. V gozdu pod slapom sem, ko spet zabobni - ne še, tu še ne vidim! Oblak prahu pridrsi prav do dreves. Končno ruševje, zdaj vidim gor: četrtina stene je zasute, slapu pa sploh ni?! Še višje grem in se utaborim pri najnižjih sveže odlomljenih skalah. V zraku je okus po pesku in vonj po smoli, s steno se podira v dolino tudi gozd nad Čedco, celi macesni letijo po zraku - evo, eden prav zdaj! Precej nižje spodaj sem, pa mi ob vsakem večjem ropotu srce hitreje udari. Čakam uro, dve, tri, pa se noče zgoditi kaj res velikega. Pa bo še prišlo, vsaj videti je tako...

Slapu Čedce tako zaenkrat ni več videti. 660 let po tistem, ko nam je začelo uhajati jezero, ki je baje pokrivalo Jezersko, se podira še druga posebnost. Neverjetno je - in navsezadnje ni samo slabo: Čedca je bila v celoti splezana enkrat samkrat, pa še to levo od siceršnjega glavnega toka: zdaj vse stare smeri ležijo ob vznožju in čez čas, ko se morda Kočna spet umiri, bo stena čakala povsem sveža in nedotaknjena - in morda, morda si bo vsaj kak mali potoček našel pot prav od vrha do tal, morda bo tudi čez čas čez Čedco še tekel slap in mogoče bodo celo še zime, da zamrzne spet?!

Te dni pa, če se vam zbudi radovednost in bi radi doživeli, kako se spreminja tisto, kar ste poznali, le previdno: nevarno je zaenkrat videti le v grapi pod odlomi, kamor je do sedaj padalo kamenje, a ni nujno, da pri tem ostane!

Anja Karničar
Njene so tudi fotografije (razen dveh arhivskih)


Podori so bili javnosti predstavljeni 11. junija v poročilih TV Slovenija (je šele predzadnja vest).

Burger.si: Slapovi - Čedca 


02.01.08 so tod še plezali (gl. AN)
Fotografiral Gregor Malenšek


Posnela 29. marca 2008


to 8. junija, spodnji dve pa 11.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

2 komentarjev na članku "Čedca se podira"

Iztok Snoj,

Krasne slike. Krasne sveže podobe, ki ji dobivajo gore. Kaj vse se da videti v teh odlomih ...


Matej Perkuš,

V poročilih je od 37. miute naprej, a se nič ne vidi :(

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti