Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Natečaj cc.alps

Podnebje v Alpah ima svojo ceno! Izkoristite to tudi vi! CIPRA podeljuje nagrade v skupni vrednosti 100.000 evrov

Ali vaš projekt, vaša pobuda ali dejavnost prispeva k varstvu podnebja oziroma k prilagajanju na posledice podnebnih sprememb v alpskih državah? Potem izkoristite priložnost in morda osvojite do 20.000 evrov visoko nagrado natečaja cc.alps! >>natečaj

Mednarodna komisija za varstvo Alp CIPRA podeljuje za zgledno izvajanje ukrepov, ki pripomorejo k varstvu podnebja oz. k prilagajanju na posledice podnebnih sprememb, nagrade v skupni vrednosti 100.000 evrov. Prispeli projekti bodo po končanem natečaju predstavljeni tudi na spletni strani. Nagrade bodo podeljene jeseni 2008, ko bodo dobit niki predstavljeni širši javnosti.

Rok za oddajo kandidature je 31. julij 2008.

V globalnem pogledu sodijo alpske države v skupino bogatih industrijskih držav, ki so največji sopovzročitelji podnebnih sprememb. Znanstveno je dokazano, da je le-te srednje- in dolgoročno nujno potrebno zmanjšati. Izkušnje kažejo, da se ukrepov zmanjševanja oziroma varovanja podnebja ne lotevamo dovolj odločno, kar velja zlasti za javni sektor. CIPRA se kot nevladna organizacija zavzema, da se na tem področju naredijo koraki naprej. Tako bo denarno nagradila izvajanje ukrepov prilagajanja na posledice podnebnih sprememb ter podelila več nagrad za dejavnosti, povezane z zmanjševanjem tovrstnih posledic.

CIPRA bo tako finančno podprla tiste ukrepe, tj. projekte, pobude ali dejavnosti varovanja podnebja ali prilagajanja na posledice podnebnih sprememb na območju Alp, ki med seboj usklajujejo okoljske, družbene in gospodarske interese. V imenu varstva podnebja se namreč ne smejo izvajati ukrepi, ki negativno vplivajo na okolje ali družbo.
Projekt cc.alps in s tem tudi denarna sredstva za nagrade so zagotovljena s strani švicarskega Sklada za naravo MAVA (Montricher/CH).

Kdo lahko sodeluje na natečaju?

Na natečaju lahko sodelujejo fizične osebe, podjetja, društva, upravni organi in vse ostale organizacije, ki izvajajo ukrepe za zmanjševanje klimatskih sprememb ali za prilagajanje na njihove posledice (tako v dolinskih kot hribovskih in gorskih predelih na območju Alp). Iz natečaja so izključeni CIPRA International, njeni nacionalni odbori ter njihove sodelavke ter sodelavci.
Kaj lahko predložite?

Predložite lahko ukrepe zmanjševanja ali prilagoditev na klimatske spremembe, ki jih izvajate na območju alpske konvencije. Vaši ukrepi morajo že izkazovati konkretne rezultate izvajanja. Ukrepi, ki so še v začetni ali pripravljalni fazi, na natečaju ne morejo sodelovati.
Katere ukrepe lahko predložite?

* Ukrepi zmanjševanja (varstvo podnebja): Kot ukrepe zmanjševanja podnebnih sprememb oz. varovanja podnebja smatra CIPRA vse ukrepe, ki prispevajo k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ali povečujejo zmogljivost sprejemanja naravnih zbiralnikov ogljika (ponori).
* Prilagoditveni ukrepi: Namen prilagoditvenih ukrepov je omiliti negativne posledice podnebnih sprememb ali pa izkoristiti njihove pozitivne posledice.

primeri znacilnih ukrepov na podrocju varstva podnebja

Ukrepi so lahko bodisi tehnični (npr. varstvo pred visokimi vodami), strateški (npr. upoštevanje podnebnih sprememb pri integrirani zasnovi turističnega razvoja), zakonski, finančni (npr. denarne podpore) in izobraževalni (npr. organiziranje tečajev), lahko pa gre tudi za druge dejavnosti.

Rok za prijavo na natečaj je 31. julij 2008. Do tega dneva lahko na omenjenih spletnih straneh svojo prijavo urejate in dopolnjujete (za širšo javnost prijavnica še ne bo dostopna). Prijavo lahko izjemoma pošljete tudi v digitalni obliki po navadni ali elektronski pošti (prispeti mora do 31. julija 2008) na naslov:
CIPRA International, Aurelia Ullrich, Im Bretscha 22, Postfach 142, FL-9494 Schaan.

Prispele projekte bomo 7. avgusta 2008 javno objavili na spletnih straneh v jeziku, v katerem so bili predloženi.

Žirija bo pri ocenjevanju upoštevala le popolne in pravočasno oddane prijavnice.
Kakšne so razpisane nagrade?

Vse prispele projekte si bo mogoče ogledati na spletnih straneh projekta cc.alps, to pa za vas lahko že pomeni priznanje! Zmagovalni projekti bodo javnosti posebej predstavljeni ob podelitvi nagrad, v obvestilih za javnost in v drugih sredstvih obveščanja.

Zmagovalni projekti bodo prejeli nagrade v skupni vrednosti 100.000 evrov. V kategorijah zmanjševalnih in prilagoditvenih ukrepov bodo podeljene glavne nagrade v višini 20.000 evrov in posebne nagrade v višini 10.000 evrov.
Nagradni fond se mora namensko uporabiti za nagrajene projekte oz. dejavnosti, ki so z le-temi neposredno povezane. Nagradni fond zagotavlja proračun projekta cc.alps, ki ga financira Sklad za naravo MAVA (Montricher, Švica).
Žirija si glede na kakovost prispelih projektov pridržuje pravico, da nagrade ne podeli oziroma podeli le nekatere od njih.
Podelitev nagrad

Nagrade bomo podelili jeseni 2008. Datum in kraj dogodka bosta sporočena naknadno.
Kako bo potekalo ocenjevanje natečajnih prispevkov?

Mednarodna žirija bo ocenila projekte in določila prejemnike nagrad.

Žirijo sestavljajo člani Sklada za naravo MAVA, CIPRE-International ter strokovnjakinje in strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu cc.alps.

Projekte bo žirija ocenjevala po naslednjih merilih (podrobneje v obrazcu za sodelovanje):

* zmanjševanje podnebnih sprememb (prispevek k varstvu podnebja),
* prilagajanje na posledice podnebnih sprememb,
* učinki na naravo in okolje,
* učinki na družbo,
* učinki na gospodarstvo,
* prenosljivost ukrepov,
* prispevek k ozaveščanju javnosti,
* vključenost v celotno strategijo varstva podnebja.

Odločitev žirije bo dokončna in se nanjo ne bo mogoče pritožiti. Sodna pot je izključena.
Kontaktni naslov

Za morebitna vprašanja vam je z veseljem na voljo:
aurelia.ullrich@cipra.org , CIPRA International, Im Bretscha 22, Postfach 142, FL-9494 Schaan, Tel. +423 237 40 33

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46158

Novosti