Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

9. Mammut Big Wall Speed Climbing

Adventure-sport.net[HR]: Lokalni heroji jači od profesionalaca

[...] Iako je u muškoj konkurenciji bilo prijavljeno najviše timova do sada, čak devet, i ovdje je jedino pitanje bilo mogu li lokalni heroji, Varaždinci Igor Čorko i Ljubomir Sakač obraniti prošlogodišnji naslov od švicarskih profesionalaca "Mammut" tima, Cedrica Lachata i Giovannia Quiricia. Iako im je ovo bio prvi susret s Paklenicom i prvi nastup na ovakvom natjecanju, Švicarci su penjali sjajno i ostvarili izvrstan rezultat od 28 min 50 sec, samo 14 sekundi sporije od prošlogodišnjeg najboljeg vremena. Međutim, očigledno je da su nastupi profesionalaca inspirirali naše penjače. Čorko i Sakač su 160 metara visok smjer "BWSC" na litici Debelog kuka ispenjali u vremenu svog novog rekorda i za čak 3 min 45 sek nadmašili švicarski par.

Ovaj je rezultat sjajna najava za sljedeću, jubilarnu, desetu obljetnicu ovog jedinstvenog natjecanja, na kojoj će organizator, JUNP Paklenica, pokušati okupiti najpoznatija imena svjetske penjačke elite s jednim ciljem: rušenjem nevjerojatnog rekorda od 23min17sek koji su još prije pet godina postavili Slovenci Marko Lukić i Andrej Grmovšek.

I ove je godine uz BWSC bilo mnogo zanimljivih dodatnih sadržaja. Uz predavanja o penjanju i alpinizmu, predstavljanje i javni trening "2. ženske himalajske ekspedicije Everest 2009." i filmski festival amaterskog penjačkog filma, oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja Nacionalnog parka Paklenica izazvalo je još jedna novost: natjecanje u brzom penjanju za djevojčice i dječake "Rock Pillar Ocun Kid's Speed".

Mali penjači, u konkurenciji od 6 do 12 i 12 do 14 godina oduševili su svojom borbenošću i hrabrošću ponajprije roditelje, ali i sve ostale gledatelje koji su ih bodrili glasnim navijanjem i pljeskom. Najbrža vremena, 45 sekundi Karle Vlatković kod djevojčica i 30 sekundi Borne Čujića kod dječaka, dokaz su da je hrvatskom penjanju osigurana brza budućnost.

Rezultati 9. Mammut Big Wall Speed Climbing

Žene:
1. Sunčica Hrašćanec - Biljana Težak HR 16:04
2. Nina Caprez - Barbara Bacher CH-AT 16:24
3. Lucija Brkan - Maja Božić HR 21:04
4. Tamara Zulim - Irena Palošek Vrsalović HR 26:11

Muškarci:
1. Igor Čorko - Ljubomir Sakač HR 25:05
2. Cedric Lachat - Giovanni Quirici CH 28:50
3. Matjaž Dučić - Marko Beber SI 41:15
4. Adnan Čatić - Boštjan Potočnik BiH/SLO 42:59
5. Emil Mucko - Demir Barić HR 52:58
6. David Koljnrekaj - Luka Mužek HR 55:20
7. Armin Gazić - Salih Mulaosmanović BA 77:32
8. Damir Juričić - Marko Pehar HR 80:11
9. Luka Kivela - Šime Malenica HR - diskvalificirani

Daniel Lacko
Fotografije: Neven Kalac, Biljana Težak

Objavljeno 06.05.08 na Adventure-sport.net

 

Sunčica Grašćanec

Igor Čorko

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti