Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci so se z gore San Pietro vrnili z nevidnim bremenom

Dnevnik - Zlatka Strgar: Včeraj pozno popoldne se je po osemnajstih dneh izčrpavajočega dela na gori San Pietro vrnilo 38 članov ekipe, jutri bodo odpotovali s Korzike še drugi.

Vrnili so se utrujeni in z nevidnim bremenom gore, na kateri ni več razbitin Adriinega letala DC 9, ki je leta 1981 s 180 potniki in člani posadke treščilo v vrh gore.

Ekipa kot poseben sestav enote za zaščito in reševanje je v težkih razmerah zaradi nedostopnega terena in skoraj nenehnega dežja z gore odstranila 27,3 tone ostankov razbitin in pobrala tudi najbolj drobne koščke.

Vodja operacije Bojan Kopač iz uprave za zaščito in reševanje je za Dnevnik povedal: "V čiščenje gore je bil vložen gromozanski napor, ki ga je spremljal tudi psihični pritisk, ali bomo uspeli. Za takšno delo ni dovolj le visoka usposobljenost ljudi, ampak tudi srčnost. Ekipa je bila do popolnosti homogena in delovala je s takšno človečnostjo, da je bolelo. Upam, da bom še kdaj sodeloval s takšnimi ljudmi."

Vodja ene od skupin gorskih reševalcev, ki so opravljali najtežje delo na gori, Franc Oderlap, pa je v skopih besedah povedal veliko: "Del mene je ostal po grebenih in grapah te krute gore, del nje pa tudi sam nosim globoko v sebi."

Vse odkrite posmrtne ostanke - Kopač o natančnem obsegu ni hotel govoriti, rekel je le to, da je bilo veliko najdenega na krajih, za katere niti domačini niso vedeli - so po odredbi francoskega državnega tožilca predali tamkajšnji policiji. Po končani preiskavi pa bo Slovenija po diplomatski poti zaprosila za vrnitev posmrtnih ostankov.

Zlatka Strgar

   28.05.2008

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti