Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ustvarjalno, pustolovsko pohodništvo tudi po 16 ur

Povzetu po Nedelu - Mojca Finc, Tekaškem forumu in Slovenski treking ligi.

Treking je ustvarjalno pohodništvo. Posameznike postavlja na pot vzdržljivosti in iznajdljivosti, na kateri nabirajo kontrolne točke in opravljajo morebitne naloge. Udeleženci si sami izbirajo način in potek pohoda od starta do cilja. Razvijajo občutek za orientacijo in mnoge druge spretnosti (komuniciranje z domačini, taktično sledenje ...).


Trekingirate lahko po hribovitih predelih. Osnovna disciplina je hoja, ki se lahko kombinira s tekom. Poteka po stezah, ki niso nujno označene, ne oskrbovane ali zavarovane. Na tej točki se izkaže posameznikova ustvarjalnost in iznajdljivost. Zahteva osnovno poznavanje orientacije, kar vključuje uporabo kompasa in branje zemljevida. Pomembna je odločnost, ki se pokaže pri izbiri smeri napredovanja. Dodatne veščine se kažejo s hitro prilagodljivostjo na razmere, hitrim ukrepanjem pri izbiri poti na razcepih, pravilnim načrtom potrebovane količine hrane, pijače, počitka n tako naprej. Na poti se lahko udeleženci poslužujejo vseh zunanjih storitev, kot jih nudijo denimo planinske koče. Prevoz in spremstvo na poti ni dovoljeno.
Pri trekingu je treba priti od starta do cilja skozi vse kontrolne točke o predpisanem vrstnem redu, pa naj bo to po gozdnih poteh, makadamu, peščeni obali, strmih skalah, potokih, označenih ali neoznačenih poteh, torej po prehodnih (lažjih in daljših) ali pa krajših, pogosto neprehodnih poteh. Proga ni vnaprej določena. Izbere si jo udeleženec sam. Prav zato je zelo pomemben občutek za orientacijo. Kontrolne točke so lahko kjerkoli, pravila ni. Vrisane so na zemljevidu in poiskati jih moramo v naravi. Včasih pa so le opisane in jih je najprej treba določiti na zemljevidu, šele nato poiskati na poti," o trekingu pripoveduje Simona Trobec, ki se je v tej rekreativni obliki prvič preizkusila pred dvema letoma na otoku Pašman na Hrvaškem. "S prijatelji smo se odločili, da se
podrobneje seznanimo, kako takšna tekma pravzaprav sploh poteka. Izkazalo se je, da je bila odločitev prava. Ta način tekmovanja me zelo privlači," je strnila svoje misli ljubiteljica gora, ki jo je treking povsem prevzel.
Lansko leto je postala zmagovalka treking lige na Hrvaškem.


Premagovanje 60 km

Tek ni nujno ves čas prisoten. "Ko udeleženec zagrize v strm hrib, prav nič ne izgubi, če hitro hodi," opozarja strastna tekačica, ki ji posebno ustrezajo razgibane in daljše proge. Udeleženci morajo doseči vse kontrolne točke, ki jih potrdijo v indeksu. Kje se nahajajo, jih seznanijo na mestu dogodka. Zmaga tisti, ki najhitreje in brez napak opravi s celotno traso oziroma doseženimi kontrolnimi točkami. Preizkušajo se v dveh kategorijah, ki sta ločeni glede na spol - pohodniški oziroma planinski, ki velja za lažjo, obsega največ 25 km in ultra kategoriji. Slednja je dolga do 60 km. V tej kategoriji tekmovalec prejme dvojno število točk v primerjavi s pohodniško. Lahko se tekmuje tudi v dvojicah, ki niso odvisne od spola. Tekmovalca morata delovati enotno od starta do cilja. Ekipa ima lahko največ tri člane - poleg dvojice še rezervo. Če odstopi en član ekipe, lahko drugi nadaljuje v posamični konkurenci.
"Izbira načina tekmovanja se razlikuje od posameznika do posameznika. Tekmujejo v dvojicah, tudi v malih skupinah, obstajajo pa tudi posamezniki, ki ne želijo družbe in se tekmecev raje otresejo. Meni najbolj ustreza, da tekmujem sama. Vem namreč, da se lahko zanesem le nase," pojasni Trobčeva in doda: "Tekme so različno dolge, najpogosteje trajajo od 5 do 16 ur, lahko tudi več." Ko najhitrejši tekmovalci dosežejo
cilj, imajo vsi ostali še 12 ur časa, da končajo izziv.
Zaradi dolgih pohodov je zelo pomembna dobra priprava: "Treniram različno. Preizkušam se v ravninskem teku, teku po gozdu, teku v hrib in navzdol, prečenju gorskih grebenov, hodim v gore in podobno. Uživam, ko mi uspe povezati doline, hribe, gore, gozdove v dolg prijeten treking krog, marsikdaj z zemljevidom v roki."


Oprema in obutev

Zaradi zahtevnosti tovrstnih tekmovanj morajo udeleženci med tekmovanjem obvezno nositi vso predpisano opremo, ki jo ponavadi hranijo v nahrbtnikih. Med obvezno opremo sodijo kompas, naglavna svetilka z rezervnimi baterijami, zemljevid, mobilni telefon, piščalka, astrofolija, komplet prve pomoči in potovalna knjiga z napotki in opisom trase, t. i. road book. Poleg mobilnega telefona je dovoljena tudi uporaba GPS naprav, vendar je ta bolj redka, pravi Trobčeva. "Doslej nismo kaj dosti uporabljali navigacijskih sredstev. Morda se bodo bolj uveljavila v prihodnosti. Včasih je res malce nerodno, saj te s kontrolnimi točkami seznanijo kakšno uro pred začetkom tekmovanja. Zgodi se lahko, da kakšno spremenijo tudi na štartu," pojasni.
Največ tekmovalcev uporablja lahke nizke čevlje ali tekaške čevlje za kros in neravne površine. Za lažjo hojo lahko uporabijo tudi palice, saj ščitijo kolena in hrbet pri spustih. Z njimi tudi lažje premagujejo hribovite vzpone. Če palic med tekmo ne potrebujejo več, jih lahko začasno odložijo na kateri izmed kontrolnih točk, če pa jih nimajo, si lahko oporo naredijo s suhljadjo, na katero naletijo v gozdu.
Koliko prisotna pa je tekmovalnost? "Vsak želi čim bolje nastopiti, se dokazati, združiti dobro kondicijsko pripravljenost in strategijo napredovanja. To je ključ do uspeha. Prava tekmovalnost ni izrazita.
Nikoli se ne zgodi, da bi se zadnjih nekaj metrov pred ciljem tekmovalci pognali v tek, kdo bo hitrejši. Ko se kdo znajde v težavah na progi, smo si medsebojno vedno pripravljeni pomagati."
Komu Trobčeva priporoča treking? "Ljudem, ki znajo uživati. Tistim, ki si želijo drugačnosti, samostojnosti, avantur. Slovenija je čudovita dežela, vsega tega ima v izobilju. Povsod, kjer je razgiban teren, je lahko prava pot za treking."
Treking ni le telesna aktivnost, vzdrževanje kondicije, zbranosti in razvijanje orientacijskih spretnosti. Prinaša tudi druženje in spoznavanje različnih predelov določene države. "Ta šport združuje tisto, v čemer uživam - stik z naravo, gorami, sprostitev, iznajdljivost, načrtovanje, spoznavanje novih dežel in ljudi. Nenazadnje pa krepi in utrjuje vztrajnost in trdno voljo," razloži Trobčeva.

Spored trekingov (slovenska treking liga):
27. april Koroški treking Muta,
31. maj Bovec Trek Race 2008,
19. julij Lučka zanka (Luče),
2. avgust Posavski Gorski ultra maraton (Bohor),
27. september Bohinj adventure treking,
18. oktober Učka mountain trek,
8. november Veliki ljubljanski treking.

 


Slovenska treking liga

Simona T. je oseba, ki resnično pozna pomen besede treking. Njeno življenje je polno gorskih doživetij in neverjetne hitrosti, s katero premaguje gorske poti. Naj bo to Slovenski alpski maraton, Koroški izziv K24 ali pa nedeljski planinski izlet, v vseh primerih je skoraj neulovljiva. Prav tako je večkratna udeleženka in zmagovalka Hrvaške treking lige.
Za vse nas je Simona pripravila nekaj besed o pomenu trekinga, v članku ki je bil objavljen v Nedelu in Tekaškem forumu. več>>www.treking.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti