Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Samotarski Bauer zdrsnil v smrt

Slovenske novice, Črni scenarij - Boštjan Fon: Nemec Thomas Bauer se je sam poskušal povzpeti na vrh Špika in pri tem umrl

Policija je začela iskalno akcijo skupaj z gorskimi reševalci v sredo, dan pozneje pa so našli planinčeve posmrtne ostanke na višini okoli 1650 metrov — Hribolazec iz Fürtha je postavil šotor na Dovjem in v recepciji povedal, da ga zaradi vzpona v Julijske Alpe več dni ne bo.

Kranjska Gora, 22. maja: Kar nekaj dni in noči je bilo rdeče vozilo Thomasa Bauerja iz Fürtha parkirano na vhodu v dolino Krnice. Mimoidočim je postalo sumljivo, kajti kljub slabemu vremenu je vozilo vztrajno stalo. V notranjosti je bilo opaziti nekaj gorniške opreme, med drugim tudi gumijasta pokrivala derez za visokogorje. Sklepati je bilo, da je turist odšel v gore, zakaj se ni vrnil, je po preprosti logiki v povezavi z razmerami v visokogorju in vremenom nakazovalo, da bi se mu lahko zgodilo kaj hujšega. Nemec ni imel s seboj prenosnega telefona, saj ga sploh ni uporabljal, prav tako pa so iz njegove domovine izvedeli, da je samotar, ki naokoli hodi brez družbe.

Po obvestilu je policija, ki je prav tako že vedela za rdeče vozilo, sprožila iskalno akcijo. Da bi že v ponedeljek ali torek policisti gorske enote in reševalci silili proti Špiku, ni bilo pričakovati, saj je bilo vreme vse prej kot varno za vzpone proti vrhu. Predvsem udari strele bi bili lahko usodni zanje. V sredo zjutraj pa so se razmere toliko izboljšale, da so skozi Kačji graben proti Frdamanim policam podali reševalci in policisti. Sledov za izginulim niso našli ves dan, proti koncu akcije pa so našli razmetano gorniško opremo, nahrbtnik, fotoaparat in ročno uro, ki se je, sodeč po videzu, odtrgala z roke. Nekaj opreme so našli na približno 2000 metrih, preostalo pa 250 metrov nižje. Čez ta predel je šla plazovina. Glede na to, kako je oprema ležala v snegu, je bilo videti, da je bila tam že nekaj dni. Po vrnitvi v dolino so se domenili, da bodo iskanje nadaljevali naslednji dan.

  V sredo zjutraj so pred policijsko postajo v Kranjski Gori čakali reševalci s petih postaj GRS na helikopter, da bi jih prepeljal na območje, kjer bi bil lahko planinec. Reševalca Klemen Zupančič in Gusti Luzar sta se iz doline proti vrhu podala peš. Plovilo je poletelo nekaj po osmi uri z brniškega letališča z reševalci ter s štirimi lavinskimi psi. Malo pred drugo uro so našli truplo nemškega samotarskega gornika. Ležalo je v snegu na višini 1650 metrov.

Boštjan Fon

23.05.2008

 

G-L: Reševanje - Klemen Gričar, fotoreportaža

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti