Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.05.08

Prazničnih novic ne mrgoli

Nekaj iz gora
V gorah se še vedno preganjajo smučarji. Snega noče zmanjkati in najvišji slovenski vrhovi so dobro porisani z vijugami. Ponovljenih (nekatere tudi prvič) je bilo nekaj odličnih smeri. Zadnje je bilo opaženo smučanje Kugyeve smeri (VI, 600 m) v Razorju. Med novostmi minulega teden pa lahko opazite še celo serijo prispevkov na temo alpinističnega smučanja.

Kljub vsemu se je nekaj vzponov opravilo tudi v kopnih stenah. Anže Šavs in Matevž Vida (oba AO Kranj) sta preplezala Novo centralno smer v Babi. Smer je v večini suha, le na najpoložnejših delih je še nekaj snega. Posebno za sestop v tem času, priporočata cepin.

Društvena kolega Miha Zupin in Iztok, sta plezala Zupanovo smer v Koglu. Pod steno je še sneg, stena pa je kopna.

Dalmacija
AO Tam Maribor je imel med prazniki tabor Paklenici. Opravili so nešteto manj do srednje težavnih vzponov. Nekaj se jih je tudi malo bolj napihnilo in v zdravi ambicioznosti je prednjačila Maja Lobnik, ki je med drugim preplezala Klin s Petrom Jeromlom, Infinito z Davidom Lešnikom in Forma Vivo z Benom Vajdičem. Kot bi rekel nekdaj popularni zabavnjak Rudi Carrel: “Še včeraj na smučeh v zasneženih Julijcih, danes že v topli Paklenici.” Sicer pa vsa čast ferajnovski kronistki za tako podroben seznam vzponov. Kot članu Akademskega AO  mi je to povsem nepredstavljivo...

Člani AO Idrija, Davor Velikanje, Andrej Seljak in Janko Smolnikar, so med prazniki obiskali stene nad Omišom in Makarsko. Med drugim so preplezali smer Dalmatinski san v Velikem Bukovcu (6b, 600 m). Stena se nahaja 30 km od Omiša nad vasjo Topiči in je opremljena s svedrovci. Idrci so smer pohvalili omenjali pa so prisotnost modrasov.




Sad Smoky Mountains
Alberto Perruffo, italijanski alpinist in umetnik je dobil idejo precej originalnega protest, imenovanega The Sad Smoky Mountains, ob kitajskem vzponu in prižiganju olimpijske bakle na vrhu Mount Everesta, kršenju človekovih pravic v Tibetu in zlorabi gora v politične namene. V prvih dneh meseca in reprizi avgusta, ob odprtju Olimpijskih iger v Pekingu, naj bi na čimveč gorah po svetu zagorel rdeč plamen. V Sloveniji so se akciji z vzponom in prižigom bakle na vrhu Triglava, pridružili Manca Miko, Roman Benet, Andrej Magajne, Klemen Gričar, Wedam Cristian in Hannes Perscheren.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti