Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ribčeva planina

Ribčeva planina na JeloviciJanez Pikon: Planina je bila še pod debelo snežno odejo, poleg že močno oblačnega vremena se že od jutra valijo nad Julijskimi Alpami in večjim predelom prostrane Jelovice, temni oblaki.

Ribčeva planina

Začnem nad Bitenjsko planino pri odcepu gozdne ceste proti Ribčevi planini. Po cestišču so še ostanki lesa in kamenja pa tudi snežne zaplate prav do planine, kamor prispem po približno štiridesetih minutah hoje. Tudi tukaj je slediti, da je sneg še do pred kratkim pokrival večji del planine. Višje proti zgornjemu robu je gozdni predel še vedno pod snežno odejo. Planina je bila še pod debelo snežno odejo, poleg že močno oblačnega vremena se že od jutra valijo nad Julijskimi Alpami in večjim predelom prostrane Jelovice, temni oblaki. Obiščem veliko logarsko kočo na spodnjem delu planine in si ogledujem razpadajoč objekt, ki je dolgo vrsto let služil za prebivanje in službovanje gozdnih delavcev na planini in drugod po Jelovici.

Ribčeva planina na Jelovici

Po pripovedovanju le teh naj bi bila tu v bližini tudi velika konjušnica, kamor so vsak dan po opravljenem delu do naslednjega dne privezovali konje. Ostanki vojaških bunkerjev so še vedno vidni na obrobju planine, vendar jih je težje opaziti v zaraščenem predelu predvsem višje nad planino.

Bivša logarska koča, Debeli vrh ... Mišelj vrh, Ribčeva planina

Tako kot na Bitenjski planini tako tudi tukaj vsako leto redno pasejo živino domačini pašne skupnosti Bitnje, Lepence in Log, toda ne tako množično, kot včasih, tudi velika sirarna in ostanki betonskih staj pričajo o aktivnostih na Ribčevi planini.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Ribčeva planina

Ribčeva planina Staje za živino

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti