Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vasice pod Matajurskim vrhom

Večer, Narava, gore in ljudje: Visoko nad Baško grapo med Črno prstjo in Raškovcem se prebuja pomlad, ki jo je čutiti tudi v ljudeh, prijaznih in gostoljubnih

Baška grapa danes ponuja bolj žalosten videz, lanska povodenj je uničila cesto in jo le počasi obnavljajo. Šli smo skozi Selško dolino na Petrovo Brdo, pa dol v Podbrdo in še nekaj kilometrov ob Bači, potem pa desno in strmo navzgor skorajda do vasice Stržišče, ki jo prav zdaj na veliko obnavljajo in širijo. Velja si ogledati cerkvico sv. Ožbolta, ki tiči nad vasico in od koder je imeniten razgled. Tak krajši sprehod vam bo vzel slabe pol ure, potem se pa le zapeljite iz Stržišča po betonski cestici desno in strmo navzgor prav do sedla, kjer gre makadamska cesta desno in navzgor, betonska pa navzdol v grapo. Tu bomo zlahka našli prostor za avto, si oprtali nahrbtnik, pred nami pa je za slab delovnik poti. Nekdaj se ljudje iz vasic in domačij niso spuščali v grapo ter od tam spet navzgor k sosedom, pač pa so preko divjih grap imeli speljane poti in kolovoze.

Do vasice Rut in naprej do Granta vodi s Stržišča ena taka zanimiva pot. Do domačije Lonik vodi lepa betonska cesta. Od tod smo se mi spustili v Hudo grapo, delno še po kolovozu, potem pa le še po ozki, dokaj nevarni potki, ki jo je uničilo lansko neurje. Spodaj prečkamo potok, onkraj grape pa se povzpnemo na manjši pašnik z razvalino domačije Rajtler, ki je odrezana od sveta. Takoj se spustimo v še eno divjo grapo, iz katere pa pridemo na prav lep kolovoz, ki nas čez kakšnih 30 minut položno pripelje v vasico Rut. Steza sama ni označena, je pa lepo vrisana v karti Škofjeloško-cerkljanskega hribovja (1:50.000). Če je Stržišče položeno ob tako strme pašnike, da so kozolci postavljeni v breg, da jih plazovi ne morejo podreti, pa je Rut položen ravno kotlinico, kjer je tudi nekaj njiv. Polagoma gremo zvedavo odprtih oči skozi vas ter po lepi asfaltirani cesti v sosednjo vas Grant. Veliko tukajšnjih imen je nemškega izvora, saj so pobočja tam od Ratitovca sem gor poselili staroselci iz Nemčije pred več stoletji. V Grantu bodo bržčas letos odprli turistično kmetijo s prenočišči, ki bo te prelepe kraje naredila še dostopnejše. Vasica je zgrajena v strmino. Za zadnjimi hišami se nadaljuje strm pašnik in če se potrudimo v tisto strmino, bomo zgoraj prišli na lep kolovoz, mulatjero (ima s kamni lepo utrjene brežine), ki vodi polagoma v desno in navkreber na manjše, neizrazito sedelce, potem pa levo še bolj položno proti goram. Ta bolj slaba cesta zdaj vodi skozi gozd in ko pridemo mimo zidanega vodnjaka na desni do križišča, gremo naravnost in navzgor, dokler ne pridemo do pravcate gorske ceste, kjer gremo tudi naravnost, vendar po bolj položni cesti desno navzgor. Pred nami je kar kak kilometrski odsek ceste, ki vodi iz Ruta gor pod Rodico. Ko zavije cesta ostro levo, vodi desno mulatjera, označen odcep v Stržišče, in tod gremo tudi mi. Desno spodaj je prostrana kotlina idilične vasice Rut. Sprva vodi mulatjera nekoliko navzdol, potem pa zavije v levo in se povsem približa nasprotnemu pobočju. To je prava divjina, pot je označena kot slovenska geološka pot. Mulatjera se povsem približa strminam in hudourniškim grapam pod Matajurskim vrhom. Tu se mulatjera polagoma dviga, a je steza le ena sama in ni bojazni, da bi zašli. Ko pridemo zgoraj do jase na desni strani z lepo urejeno kočo, pridemo tudi na boljšo cesto, ki vodi levo do lovske koče na Stržiški planini. Tod gremo mi desno po cesti navzdol, ki nas pripelje do avta, levo pa gre navzdol geološka pot v Stržišče.

Jože Praprotnik

Stržišče, zgornji bolj obnovljeni del vasice, zadaj sveže pobeljeni Matajurski vrh Foto: Jože Praprotnik

Vecer.si 24.04.2008
Vasice pod Matajurjem 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti