Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dereze in verige

Polet, Primož Kališnik: Da ne bi drselo predstavljamo »ledenke«.

V Verigi iz Lesc so naredili zelo zanimive univerzalne dereze za vse vrste čevljev, ki vam bodo gotovo pomagale, da bo vaš korak med rekreacijo ali med hojo po ledenem in spolzkem bolj varen. Trden, so rekli včasih.

Izdelek je že na prvi pogled zelo zanimiv, lahko bi rekli, da tudi zelo všečen, saj so dereze narejene iz elastičnega (gumijastega) oboda, ki pride na čevelj (vanj vstopimo in potem gumo preprosto napnemo čez zgornji del čevlja; guma se zelo lepo prilega), in iz zanesljivega spodnjega »železnega dela«. Tega sestavljajo štirje zobje na prednjem delu podplata in še večji zob na petnem delu; zobje so narejeni iz visoko obdelanega jekla, povezuje pa jih kakovostna sukana členasta veriga, v katero so vpeti.

Dereze, ki se ponašajo z mednarodnim imenom Ice Track (mi jih lahko za domačo rabo kličemo »ledenke«, a ne?), so privlačne na pogled, nevpadljive, shranjene pa so v kakovostni in močni torbici, ki jo lahko spravite v svoj nahrbtnik ali v torbo, brez skrbi, da bi poškodovale okolico.

Velikost je univerzalna, od številke 36 do številke 47. Žal snega še ni, tako da zadeve nismo mogli preizkusiti na zahtevnejšem terenu na pohodnih čevljih ali celo med tekom na tekaških copatah, bomo pa to storili in vas obvestili o rezultatih. in koliko poznamo Gorenjce s tistega konca, so naredili dobro zadevo

Več na www.veriga-lesce.com.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Polet novosti

3 komentarjev na članku "Dereze in verige"

Črtomir Reberšak,

Pozdravljeni,

Težko je določiti kateri kos opreme se bo uprorabljal kje. Ljudje, ki se ukvrajamo z gorništvom sami iz izkušenj in iz svetovanj uporabljamo takšno ali drugačno opremo. Kdaj bo človek v gorah obul nizke pohodne copate in kdaj trde robustne planinske čevlje je osebna odločitev. Ravnotako je tudi s tem kdaj in kakšne dereze si bo človek nataknil v zimskih razmerah. Ljudje, ki se v trdih posneženih podlgah ne počutijo domače in varno, nataknejo dereze že pri vzponu na kucelj s 600 m.n.v.. In tako je tudi lepo in prav! Lahko pa vidiš precej-ogromno pohodnikov, turnih zanesenjakov, alpinistov...., ki sredi zime priskakljajo na vrh Mojstrovk, Jalovčevega ozebnika in še kakšnega precej strmega kuclja s cepini in derezami na nahrbtniku. Vsak posameznik najbolje pozna svoje zmožnosti in vsak odgovarja zase in za opremo, ki jo bo nosil s sabo v hribe.

Ledenke sem videl uporabljati januarja prejšnjo zimo, ko smo tekli iz Logarske doline na Savinjsko sedlo. In korak sotekmovalcev z ledenkami je bil precej bolj zanesljiv, kot nas ostalih, ki smo bili v supergah ali v klasičnih derezah...

Res je, da lahko morda pri Ledenkah zavedejo kupca, ker so to vseeno dereze in si jih nevednež kupi, da bo odšel plezati kakšen ledni slap ali pa grapo v Logarsko dolino. Ta isti osebek bo odšel po cepine v Obija in prišel nazaj z dvema motikama.

Na žalost pa je tudi v našo preljubo žepno domovinico prišel čas, ko bodo morale imeti mikrovalovne pečice tako kot v ZDA spredaj veliiiko nalepko: DO NOT HEAT YOUR BABY IN THE MICROWAWE! ( V smislu: ne grej dojenčkov v mikrovalovni pečici). Motike in krampi pa namesto napisa: ZA DELO V ZEMLJI, napis: NE UPORABLJAJ ZA MASAŽO, PLEZANJE, NAKUPE, POGOVORE S SOSEDI..... Pa res mora biti tako?

Vsem želim stabilen korak tako v zemlji, skali, snegu in ledu.

S spoštovanjem,

Črt Reberšak


Marjan Kobav,

Pogledal sem tudi oglas proizvajalca.

Lepo so napisali:

"Proizvajalec ne odgovarja za morebitne posredne ali neposredne poskodbe, ki bi nastale zaradi uporabe derez.

To velja tako za normalno kot tudi za nepravilno ali malomarno uporabo ter zlorabo izdelka."

Pri tem so pozabili napisati kje se smejo uporabljati, na kar je pozabil tudi g. Primož Klaišnik.

Verjetno tu gorski reševalci niso ravno navdušeni nad tem člankom, ker že sedaj prepogosto hodijo ljudje v hribe brez derez. sedaj bodo nabavili te dereze in mislili, da so opremljeni za hribe v zimskih razmerah, kar je še nevarneje kot brez njih, saj se tedaj mogoče celo zavedajo, da niso opremljeni in temu primerno pazljiveje hodijo.

TE DEREZE SO V HRIBIH SMRTNO NEVARNE!

G. Kališnik in podjetje Veriga bi morali z zelo vidno oznako napisati, da so te dereze primerne samo za nzimski sprehod po Tivoliju ali za nakupovanje v BTC, namesto tega si pilatovsko umijejo roke z besedami, da za posledicami, ki bi nastale zaradi njihove uporabe ne odgovarjajo. V takem primeru sem kar za to, da bi se v takih primerih uveljavila sodna in odškodninska praksa iz ZDA. Tam si takega članka in reklame ne bi upali napisati, ker bi bilo ob morebitnih posledicah uporabe malce predrago.

Marjan Kobav


Tomaž Ogrin,

To niso dereze! So kvečjemu krempeljci. Za bolj po ravnem. Nikakor niso za turno smučanje, kjer si povrhu še obtežen. Tam naletiš tudi na pobočja, ki so lahko dobesedno steklena (zaradi vremenskih premen). Brez sprednjih špic in močnih na robu nimaš v strmini kaj iskati. Ja, lahko začneš. Nekje na sredi pa ne boš mogel ne naprej , ne nazaj.

Ice track ni isto kot dereze. Že od tu je jasno. Torej tovarna mora na to razliko opozoriti. Pa zavarovalnica. Pa PZS! In GRS, seveda.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti