Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štirinajste Gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 19. aprila, ob 21. uri; ponovitve ...

Štirinajste Gorske sledi bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 19. aprila, ob 21. uri. Ponovitve pa bodo na sporedu v nedeljo, 20. aprila, ob 16.30, v ponedeljek, 21. aprila, ob 18. uri in v petek, 25. aprila, ob 13. uri.
Če imate boljšo povezavo, si lahko oddajo v času predvajanja ogledate tudi na: TV Pika/live.

Tokrat bo oddaja popolnoma turno-smučarsko obarvana. V prvem delu bomo izvedeli zakaj se vedno več ljudi v zimskem času v gore podaja tudi na smučeh. V drugem delu pa se nam bodo predstavili nekateri naši najboljši tekmovalni turni smučarji.

S turnim smučanjem se ukvarja vedno več ljubiteljev gora. Kako tudi ne, saj je to dejavnost, ki jo najlepše opišejo besedne zveze: skrivnostno jutranje poigravanje svetlobe, svež zrak in spokojna zasnežena gorska pokrajina na eni strani, na drugi strani pa lepi razgledi, toplo sonce in svobodno vijuganje po nedotaknjeni snežni odeji.
Pri nas so najboljši pogoji za turno smučanje v pomladanskih mesecih (marca, aprila in maja), ko so gore ponavadi prekrite z debelo in varno snežno odejo. Med turnimi smučarji so priljubljena skoraj vsa območja našega visokogorja in sredogorja, vseeno pa nekoliko izstopajo Karavanke in bohinjske gore.

V prvem delu oddaje nam bo France Sevšek, predsednik Turnega kluba Gora, na kratko opisal svoje občutke do turnega smučanja in predstavil Turni klub Goro. Jure Cencelj, podpredsednik Mladinske komisije pri PZS, nam bo povedal, kako je v okviru Planinske zveze organizirano izobraževanje turnih smučarjev. Drejc Karničar pa bo na kratko predstavil opremo za turno smučanje in nevarnosti, na katere mora biti turni smučar v gorah pozoren. 


Tekmovalno turno smučanje je zanimiva in izredno dinamična športna disciplina, ki se večinoma odvija v zasneženem gorskem okolju. V tujini, predvsem v ostalih alpskih državah, je ta šport zelo dobro razvit in tudi prepoznaven, pri nas pa malo manj. To je tudi razumljivo, saj je bila prva tekma po vzoru Alpskega pokala pri nas organizirana šele leta 1996 (na Jezerskem) in šele leta 2002 so pri PZS ustanovili komisijo za tekmovalno turno smučanje. V zadnjih letih pa se ta šport hitreje razvija tudi pri nas. Tako že nekaj let organizirajo Slovenski pokal v tekmovalnem turnem smučanju, vedno več naših tekmovalcev pa nastopa tudi na mednarodnih tekmah in dosega vedno boljše rezultate.

V drugem delu oddaje nam bo Drejc Karničar na kratko predstavil tekmovalno turno smučanje. Nejc Kuhar in Anže Šenk nam bosta nekaj več povedala o poteku njunih treningov in o njunih uspehih na mednarodnih tekmovanjih. Pogovorili pa se bomo  še z nekaterimi drugimi tekmovalci in protagonisti tega športa.

Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne vse dosedanje oddaje.

Za konec pa samo še to: naše gore so lepe tudi zato, ker nam v vsakem letnem času kažejo drugačen obraz in nas v svoje naročje vabijo z drugačnimi čari.

Tine Marenče
Fotografije: Gregor Šifrer in Brane F. Žagar

 

TVpika.net  |  VideoNaZahtevo

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti