Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

200 kilometrski brevet Po Istri

V soboto, 5. aprila, je bil v organizaciji Kolesarskega odseka OPD Koper in Randonneurs Slovenia prvi uradni Randonnee oziroma 200 kilometrski brevet ...

Udeležila se ga je stotnija vzdržljivostnih kolesarjev iz vseh koncev Slovenije, nekaj navdušencev je bilo tudi iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Kolesarji so morali prevoziti domala ves severni del istrskega polotoka. Start in cilj sta bila v Kopru na parkirišču pred Cimosom, kontrolne točke pa v Podgorju, v Afrićih (pred Pazinom) in v Savudriji. Progo je uspešno prevozilo 90% udeležencev in sodeč po izjavah in odmevih na spletu so bili nad progo in organizacijo vsi navdušeni.
V tem letu sta na sporedu še 300 kilometrski brevet 25. junija in 200 kilometrski 15. avgusta v organizaciji Marka Baloha.

In kaj sploh brevet je?
Randone je druženje kolesarjev vsega sveta na vztrajnostnem, 1250 km dolgem ultramaratonu, na relaciji Pariz - Brest - Pariz, ki ga vsake štiri leta organizira pariški klub AUDAX CLUB PARISIEN. To je najstarejša cestna kolesarska dirka, ki se organizira že od leta 1891 (12 let pred prvo dirko Tour de France), nato s presledki 10 let, po drugi vojni pa vsaka štiri leta. Od leta 1951 na PBP sodelujejo samo amaterji, profesionalcem nastop ni dovoljen. Tekom let so se mnoge okoliščine spremenile, cilj množice udeležencev pa je vedno enak - kar najhitreje prevoziti 1200 km in premagati približno 10.000 višinskih metrov v borbi s časom, kilometri, dežjem, vetrom, pripeko, vzponi in spusti. Dirka je ekstremno težka tudi zato, ker je omejena z 90-urnim časovnim limitom, kontakt s spremljevalci pa je dovoljen samo na 15 kontrolnih točkah.

Od leta 1979 so bili uvedeni »breveti« oz. kvalifikacije za udeležbo na dirki. Za udeležbo na vztrajnostnem ultramaratonu je obvezno članstvo v klubu, licenca, zdravniško potrdilo športnega zdravnika, predvsem pa je treba v istem letu, kot poteka PBP, opraviti kvalifikacijske vožnje (»brevete«) na 200, 300, 400 in 600 km, potrjene s strani organizatorja AUDAX CLUB PARISIEN. Ker Slovenija te licence nima so jih naši kolesarji v lanskem letu opravili v Italiji in Nemčiji.

Lanskega maratona se je prvič v zgodovini udeležila tudi sedmerica kolesarjev iz Slovenije. Dosegli so zavidljiv uspeh, saj so vsi prispeli na cilj v predpisanem roku, kar je v primerjavi s splošnim 40% osipom gotovo vsega spoštovanja vreden rezultat. Slovenske barve so častno zastopali Marko Vidmar, Nevijo Santin, Emilijo Gerlica, Sebastjan Nedoh (vsi Kolesarski odsek OPD Koper), Roman Blatnik, Marko Kopač in znani ultrakolesar Marko Baloh, ki je v cilj prispel med prvo petnajsterico.

Prav Marku Balohu gre zasluga, da se v Sloveniji začnejo organizirati breveti na takem nivoju, da bodo v letu 2011 šteli kot kvalifikacije za legendarno dirko Paris-Brest- Paris. Marko Baloh je organizacijo prvega oz. testnega breveta septembra 2007 opravil z odliko, tako da so trije slovenski breveti v letu 2008 že v koledarju svetovne zveze Randonneurs Mondiaux.

Valter Valenčič
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46164

Novosti