Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanje belgijskih skavtov

GRS Bovec: V ponedeljek, 31.marca, se je skupina belgijskih skavtov okoli 12. ure odpravila na planinski pohod na Jezersko sedlo iz italijanske smeri iz Jezerske doline z namenom, da preko sedla sestopijo v Možnico.

Sprva so hodili v okviru letne markirane poti, ki je v tem času pod globokim snegom in dejansko ni vidna. Ko se je strmina povečala pa so zavili v desno in po več urah prišli na območje sedla Škrbina pod Škrapljo (okoli 1750 m). Tam so prečili državno mejo in se spustili v smeri doline Možnice. Po nekaj sto metrih sestopa so naleteli na prepaden, neprehoden teren nad Koriti. Ker več niso mogli sestopati, prav tako se je bližala noč, so poklicali pomoč.

V skupini 38 oseb je bila večina mladoletnih, le štirje so bili stari okoli 22 let. Za pot in snežne razmere so bili popolnoma neprimerno opremljeni, območja niso poznali, storili so vse možne napake in le srečnemu naključju in požrtvovalnemu trudu slovenskih in italijanskih gorskih reševalcev in posadk helikopterjev se lahko zahvalijo, da ni bilo hujših posledic.

V akciji reševanja so sodelovali člani postaj GRS Bovec, Rateče in Kranjska Gora ter reševalci iz Italije, ki so dejansko okoli ene po polnoči prišli do skupine Belgijcev ter jih oskrbeli z oblačili in drugimi zaščitnimi sredstvi. V torek, 1. aprila 2008, v jutranjih urah so bili se helikopterjema SV in italijanske civilne zaščite prepeljani v dolino.

Naj tokrat govorijo še posnetki, ki so nam jih odstopili iz njihovega arhiva.

Igor Zlodej
GRS Bovec 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti